Yksi erikoisemmista japanilaisista teelaaduistamme on nimeltään Kyobancha. Kyseinen tee on niin harvinaista, että tuskin löydät sitä mistään muualta Suomesta!
Kyobanchan nimi johtaa sen kasvualueesta ja tuotantotavasta. Ensimmäinen tavu juontaa juurensa yhdestä Japanin perinteisimmistä teenviljelyalueista eli Kiotosta (Kyoto). Toinen osa teen nimestä johtuu siitä, että lehdet korjataan vasta myöhään keväällä tai kesällä. Tätä myöhempään poimittua teetä kutsutaan banchaksi ja se on laadultaan vaatimattomampaa kuin kevään varhaisempi poiminta.
Usein teenviljelijät tuottavat vain pieniä määriä Kyobanchaa omaan käyttöönsä. Teelehdistä voi päätellä paljon siitä, miten se eroaa normaalista japanilaisesta teestä. Ensinnäkin se on paahdettu voimakkaasti. Paahtaminen muuttaa lehdet vihreistä ruskeiksi ja antaa teelle karamellisen ja savuisen maun.
Paahtamisen ansiosta Kyobanchassa on myös erityisen vähän kofeiinia. Sitä sanotaankin akachan banchaksi eli kirjaimellisesti vauvateeksi, sillä siinä on niin vähän kofeiinia, että se sopii myös lasten juotavaksi.
Kenties piirre, joka erottaa Kyobanchan selviten muusta japanilaisesta teestä, on lehtien koko. Koska Kyobanchan lehdet poimitaan vanhempina, ne jätetään pyörittämättä neulasmaiseen muotoon. Tuloksena on kaunis, mutta erittäin hauras ja ilmava tee.
Vaikka Kyobanchan lehdet ovat kevyitä, niitä ei tarvita paljoa teekupin valmistamiseen. Paahteinen ja makea, hieman kinuskiin viittaava maku tarttuu nimittäin helposti lehdistä veteen. Koska lehdet ovat niin kookkaita, tee on parasta teekannussa tai suuressa siivilässä valmistettuna.
Riippumatta siitä oletko uusi teenystävä vai harras japanilaisen teen kuluttaja, tarjoaa Kyobancha mielenkiintoista ja terveellistä vaihtelua teevalikoimaasi.