Teen haudutusaika on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittää onnistuuko tee vai ylihautuuko se kitkeräksi. Siksi teenjuojan on erityisen tärkeää oppia tuntemaan teensä ja näiden oikeat haudutusajat.
Usein teepussien kylkeen on kirjoitettu suuntaa antavia haudutusohjeita kuten ”100C 2-3 min.” Näihin ohjeisiin kannattaa suuntautua varautuneesti, sillä moni muukin asia vaikuttaa siihen, kuinka kauan juuri sinun tulisi kyseistä teetä hauduttaa.
1. Haudutusväline
Teelehtien haudutusaika saattaa muuttua riippuen siitä, haudutatko teen esimerkiksi teekannussa vai siivilässä.
Teesiivilässä ja tavanomaisessa korkeassa kahvikupissa vesi pysyy kauemmin lämpimänä, joten saatat joutua lyhentämään haudutusaikaa. Erityisesti näin on syytä tehdä herkkien teelaatujen kuten vihreän teen kanssa.
Teekannu on suunniteltu hauduttamaan teetä ja sen muotoilu sekä lämpöä pitävät ominaisuudet auttavat teen makua avautumaan. Teekannun materiaalilla on kuitenkin väliä. Savi pitää lämpöä hieman paremmin kuin lasi tai ohut posliini. Valurautaiset pannut pitävät lämpöä sitäkin paremmin.
Tämän vuoksi tummia teelaatuja tai palloiksi tai kakuiksi puristettuja teelaatuja kannattaa hauduttaa hieman pidempään lasisissa tai posliinisissa teekannuissa, sillä ne vaativat korkeampaa lämpötilaa hautuakseen. Toisaalta herkkiä teelaatuja kannattaa hauduttaa hieman vähemmä aikaa valurautaisissa ja savisissa teekannuissa, jotta ne eivät ylihaudu.
2. Tunne teelaatusi
Teelehdistä voi päätellä paljon. Tiukiksi palloiksi tai helmiksi kierretyt tai tiiviiksi kakuiksi puristetut teet vaativat ensimmäisellä haudutuksella pidempää haudutusaikaa, jotta lehdet avautuvat kunnolla. Tämän jälkeen haudutusaikaa voi taas lyhentää.
Toisinaan teelehdet on rikottu pieniksi paloiksi. Tai ne saattavat olla rullattu rikotuiksi neulasiksi, niin kuin useat japanilaiset vihreät teet. Nämä teelaadut hautuvat nopeasti, joten hauduta niitä varovaisesti. Joskus jopa 30s haudutus riittää tuomaan kyseisten teelaatujen maun esiin.
Kokonaiset teelehdet hautuvat tasaisemmin, mutta näissäkin on eroja. Tarkastele teelehtiä ennen haudutusta ja haudutuksen jälkeen. Pienistä nupuista valmistettu vihreä tee, joka on hennon karvan peitossa, hautuu herkästi ja sen kanssa kannattaa aloittaa lyhyellä haudutusajalla. Lisäksi herkemmät vaaleat oolongit ovat usein helpompia ylihauduttaa kuin tummat oolongit.
Joskus sen sijaan teenjuojan täytyy yksinkertaisesti tuntea teelaadun poikkeukselliset ominaisuudet. Esimerkiksi ensimmäisen sadon Darjeeling-tee luokitellaan usein mustaksi teeksi, vaikka se on lähempänä erittäin miedosti hapetettua oolongia. Näitä aromaattisia teelaatuja tulee hauduttaa varovaisesti, jotta vältytään ylihautumiselta. Samoin intensiivisestä tuoksustaan tunnettu Dancong-oolong, joka näyttää tummalta oolongilta, on hyvin herkkä ylihautumaan ja vaatii varovaisuutta.
3. Mukauta haudutusaikaa juodessasi
Teelehdistä kannattaa aina hauduttaa useampi haudutus, sillä maku muuttuu haudutusten edetessä. Mustaa ja vihreää teetä voi hauduttaa noin 2-3 kertaa, oolongia noin 4-6 kertaa ja puerhia jopa 10 kertaa.
Ensimmäisen haudutuksen jälkeen haudutusaikaa täytyy yleensä lisätä, sillä teelehdistä uuttuu vähemmän aromeita. Poikkeuksena ovat rikottulehtiset teelaadut, japanilaiset vihreät teet sekä pallommaiset tai kakkumaiset teelaadut, joilla toinen haudutus hautuu usein herkemmin kuin ensimmäinen.
Kiinnitä huomiota siihen, miten edelliset haudutukset ovat onnistuneet. Jos viime haudutus oli kitkerä ja ylihautunut, osa tästä kitkeryydestä tapaa jäädä teelehtiin ja seuraavan haudutuksen kanssa kannattaa olla varovainen. Sen sijaan jos teen maku jäi vaimeaksi, tulee haudutusaikaa pidentää varovaisesti.
Huomio myös se, että vedenkeittimen vesi viilenee hauduttaessasi teetä, joka pitää suhteuttaa haudutusaikaan.
Lopuksi
Lopulta kannattaa muistaa kaksi muuta teen hauduttamiseen eniten vaikuttavaa tekijää eli lehtien määrää ja veden lämpötila.
Erityisesti jos laitat siivilään tai teekannuun liian paljon lehtiä, tee ylihautuu hyvin nopeasti eikä teen aromi pääse avautumaan kunnolla. Liian vähäinen lehtimäärä on hieman helpompi korjata, koska silloin asia voi korjaantua vain hauduttamalla teetä hieman pidempään.
Siirry Chayan verkkokauppaan ja tilaa herkullista teetä!