• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Teen historia, Yleinen  /  28.8.2015

Puerh-teen monet muodot

by Matias

Puerh-tee tunnetaan siitä, että teelehdet painetaan isoiksi teekakuiksi, joiden laatu paranee iätessään. Teekakkuja on kuitenkin monta erilaista. Tässä ovat yleisimmät muodot, joissa teekakkuja tuotetaan.

Bingcha

Pu Wang Gu Shu 2010 - puerh kakku 1

Bing on ehkä yleisin puerh-kakun muoto. Niitä voidaan tuottaa erikokoisia, mutta yleisin koko on 357g. Bingchaa myydään usein seitsemän teekakun erissä, jotka on kääritty bambulehtiin.

Tuocha

tuocha

Tuocha tarkoittaa pesää tai kulhoa, koska se muistuttaa muodoltaan linnunpesää. Yleisin tuocha-koko on 100g.

Zhuancha

Yunnan Cha Zhuan 2006 1

Zhuancha on alkuperäinen ”teetiili”, jolla kiinalaiset kävivät kauppaa rajan takana asuvien kansojen kanssa. Teetiilit saattavat painaa 100-1000g. Usein niihin käytetty lehtimateriaali on hieman alempilaatuista.

Fangcha

square

Fangcha muistuttaa muodoltaan teetiiliä, mutta se on neliön muotoinen ja sen pinnalle on usein painettu tekstiä tai kuvia. Useimmiten nämä teekakut painavat 100-200g.

Jincha

sieni

Tätä muotoa kutsutaan joskus myös sieniteeksi, koska sen muoto muistuttaa sienen lakkia ja jalkaa. Tämän muotoiset teekakut on useimmiten tarkoitettu vietäväksi tiibetiläisille markkinoille. Yleisimmät koot ovat 250g tai 300g.

Jingua

meloni

Jingua muistuttaa muodoltaan tuochaa, mutta siinä on pitkittäisiä juovia, jotka saavat sen muistuttamaan melonia. Keisarille tarjotut kallisarvoiset teet oli usein painettu tähän muotoon. Suuria Jingua-kakkuja kutsuttiin myös  ”ihmispääteeksi”, koska ne muistuttivat kooltaan ihmisen päätä, joka esitettiin keisarille voitetun vihollisen pään tavoin.

Maocha

Viimeisenä ei pidä myöskään unohtaa, ettei kaikkea puerhia paineta teekakuiksi. Irtolehtistä puerhia kutsutaan maochaksi, ja joskus tee jätetään tahallaan irtolehtiseksi tai joskus ylijäämätee jää vain painamatta kakuiksi. Maocha ikääntyy nopeammin, jonka vuoksi vanhaa irtolehtistä teetä on paljon tarjolla.

Tags

  • puerh
  • teekakku

Artikkelien selaus

Ba Bao Cha – Kahdeksan aarteen tee
Adaptogeeninen tee

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi