• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Kiinalainen vihreä tee, Yleinen  /  26.8.2021

Que she -kiinalainen vihreä luksustee!

by Miska Tuononen

Tänään käsissäni on varsinainen luksustee, nimittäin kiinalainen vihreä tee: Que She Sichuanin maakunnasta keski-Kiinasta. Que She nimi tarkoittaa varpusen kieltä, sillä teen pullea muoto on totta tosiaan ihan varpusen kielen muotoinen. Lähdin tätä väittämää jopa tutkimaan googlen kautta, ja totta se on, tee muistuttaa kirjaimellisesti varpusen pulleaa kieltä.

Kuvassa kuivia Que She-teen lehtiä. Lehdet ovat kauniita, selkeitä ja pulleita. Väri Que She-teessä on oliivinvihreään taittuva, ja siinä on mukana smaragdinvihreitä vivahteita. Pinta on kiiltävä.

Que She on kevään ensimmäisiä kiinalaisia teitä, eli kyseessä on aito first flush-tee. Sichuanin maakunnassa teen sadonkorjuu/vuoden ensimmäiset poiminnot alkavat jo helmikuussa, kun taas muissa hyvin merkittävissä ja suurissa Kiinan tee-maakunnissa Zhejiangissa, Anhuissa ja Jiangsussa sadonkorjuut alkavat vasta maaliskuun puolella. Syitä tähän aikaisempaan sadonkorjuuseen ovat mm. Sichuanin sääolosuhteet, ja kyseisen maakunnan runsaammat sateet ja maan ravinteikkuus.

Sichuanin maakunta Kiinan kartalla (kuva wikipediasta).

Vaikka keväästä on jo hetki aikaa, on tämä ja muutkin kevään teet vielä erittäin tuoreita ja raikkaita juotavaksi, eivätkä ne ole kadottaneet tuoreuttaan puolen vuoden aikana vielä mihinkään. Ei siis ole suinkaan liian myöhäistä hankkia first flush -teetä ”vasta nyt käsiinsä” tai täydentää first flush -teen varastojaan.

Que She-teetä kupissa.

Que She koostuu pelkästään teepensaan nupuista ja lehdestä. Lehdet teessä ovat hyvin pieniä ja ne ovat muodoltaan pulleita ja meheviä. Tämä tee on ulkomuodoltaan hyvin omalaatuinen ja omaleimainen, teelehdet ovat rotevia ja ryhdikkäitä, pieneen söpöön kokoonsa nähden. Lehdissä on selkeä terävä muoto ja ne ovat tilavuudeltaan perinteisiä teelehtiä suhteessa painavampia tiiviin ja tuhdin muotonsa vuoksi.

Que She–tee poimitaan käsin. Lehdistä/nupuista valikoidaan tarkasti vain nuorekkaimmat, terveimmät ja juuri sopivan levyiset ja -muotoiset yksilöt lopulliseen teehen.

Tuoksu tässä teessä kuivana on hyvin vegetaalinen ja vehreä, jollain tapaa jopa hieman kuivattua nokkosta muistuttava. Teessä on erittäin ravinteikas tuoksu ja voisin kuvailla tätä tuoksua sanoilla ”elämän energiaa uhkuva”. Vivahteita japanilaiseen vegetaaliseen teehen myös löytyy.

Maku teessä on erittäin pyöreä ja pehmeä, mutta samalla itsensä kantavan ryhdikäs ja selkeä, hieman Longjing-tyyppinen. Maku on kuiva ja samalla kevyen voimainen (voi). Suutuntuma teessä silkkisen pehmeä ja hennon karvas vahvalla jälkimaulla, joka jää mukavasti pyörimään kielen päälle.

Kuivaa Que She-teetä, Taiwanista matkalta tuotu, hieman kolhuja saanut teepannu, sekä kellertävänvihreää haudutettua Que She-teetä.

Que She-tee toimii mielestäni parhaiten gongfu-tyyppisessä haudutuksessa, tai esim. hauduttamalla teen pienessä teepannussa (kuten kuvassa), jonka kautta sitten kaataa teen siivilän läpi toiseen, yleensä lasiseen teekannuun, josta sitten juomaa voi tarjoilla pieniin kuppeihin. Tai näppärästä ihan vain hauduttamalla tee suoraan vähän isompikokoiseen teepannuun teesihdin kanssa. Tämän teen kanssa kannatta olla tarkka, eikä antaa haudutuksen venyä liian pitkäksi, sillä tee on herkkää ja liian pitkällä haudutuksella tämän teen karvaat maut voivat tulla melkoisen vahvasti esiin.

Suositellut haudutusohjeet ovat 1-2 min 60-70°C asteisessa vedessä.

Tästä teestä tulee mieleen sulaneen lumen alta hiljalleen kukkivat kukat ja versot, jotka kevätaurinko herättää valollaan esiin.

Täältä löydät Que She-teen Chayan verkkokaupasta: https://www.chaya.fi/que-she.html!

-MISKA

Tags

  • first flush
  • kevät 2021
  • kiinalainen vihreä tee
  • Que She

Artikkelien selaus

Helppo ja perinteinen matcha-latte!
Assam-tee: Mitä se on ja miltä se maistuu?

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi