• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Musta tee, Teen historia, Yleinen  /  24.8.2017

Ruby #18 – Upea musta tee Taiwanista

by Matias

Ruby #18 taiwanilainen musta tee

Taiwanilainen musta tee

Taiwanin mustan teen historia juontaa juurensa aikaan, jolloin saari oli Japanin hallinnassa. Taiwan kuului Japanin keisarikuntaan vuodesta 1895 aina vuoteen 1945 saakka.

Eräs japanilaisten tavoitteista oli tehdä Taiwanista huomattava mustan teen tuotantomaa.  Ennen tätä Taiwanissa valmistettiin lähinnä vihreää teetä ja oolongia. Teen kulutus länsimaissa oli lisääntynyt näinä aikoina räjähdysmäisesti, ja tavoite oli viljellä teetä vientiä varten.

Kehittääkseen teenviljelyä Taiwanissa, japanilaiset perustivat niin kutsutun TRES-teetutkimuslaitoksen (Tea Research and Extension Station). Japanilaiset toivat vuonna 1917 saarelle Camellia var. Assamica -teepensaita, joista varsinkin Intiassa valmistettiin mustaa teetä. Näistä pensaista jalostettiin Assam #8 -teelajike ja myöhemmin suuremman suosion saavuttanut #18-lajike.

Ruby #18 kehitettiin vuonna 1999 risteyttämällä burmalainen Assam-teepensas Taiwanissa luontaisesti esiintyvän villin Camellia formosensis -lajikkeen kanssa. Uusi teelajike sai pian suurta suosiota ja siitä tuli nopeasti yksi Taiwanin suosituimmista mustista teelajikkeista.

Taidokkaasti valmistettu ”Punainen Jade”

Ruby #18 -teessä on erittäin kaunis, kirkas ja syvän punainen väri. Tästä tee on saanut rubiiniin viittaavan nimensä. Lisäksi tee tunnetaan nimellä Hong Yu eli ”punainen jade”.

Taiwanin teeviljelijät ovat perinteisesti saaneet taitonsa Kiinasta muuttaneilta teemestareilta. Oolongin-viljely sai esimerkiksi alkunsa Kaakkois- ja Etelä-Kiinasta tulleilta teenviljelijöistä ja heidän mukanaan tuomista teelajikkeista. Kiinan oolong-tuotanto on perinteisesti painottunut juuri tälle eteläiselle rannikolle Guangdongin ja Fujianin maakuntiin.

Myös mustan teen viljelyssä on otettu mallia Kiinasta. Tarinan mukaan mustaa teetä valmistettiin ensin vahingossa ja tätä ”alempilaatuista” teetä myytiin hyväuskoisille länsimaisille, jotka siihen rakastuivat. Mustan teen historia ei välttämättä ole näin yksinkertainen, mutta pitää paikkansa, että pitkään Kiinasta vietiin valtavia määriä mustaa teetä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Sitten tuli Intia. Englanti halusi itsenäistyä riippuvuudestaan Kiinan teetuotantoon ja alkoi viljellä teetä siirtomaassaan Intiassa. Pian Intiasta tulikin lähes Kiinan veroinen teentuottaja. Mustan teen vienti romahti Kiinassa, ja monet mustaa teetä valmistaneet tuottajat siirtyivät vihreän teen tai oolongin tuottamiseen.

Osa mustaa teetä viljelleistä teetuottajista kuitenkin jatkoi mustan teen valmistamista. He alkoivat muokata mustaa teetä vastaamaan paremmin kiinalaisten teenjuojien makua. Näin mustasta teestä tuli aromaattisempaa sekä hedelmäisempää ja se läheni makuprofiililtaan tummaa oolongia. Tätä uudentyyppistä mustaa teetä alettiin kutsua ”Gongfu” mustaksi teeksi, eli taidolla valmistetuksi mustaksi teeksi.

Ruby #18 on ottanut inspiraatiota Kiinan mustista gongfu-teelaaduista. Gongfu on jokseenkin häilyvä termi musta teen kohdalla: esimerkiksi huonompilaatuinen Keemun tee on pelkkää mustaa teetä, mutta kaikkein parasta Keemun-teetä kutsutaan Gongfuksi. Kun kerrat olet maistanut laadukasta mustaa teetä, gongfu-laatuisen teen erottaminen on kuitenkin helppoa.

Näin haudutat mustaa teetä

Ruby #18 -mustaa teetä voi hauduttaa niin sanotulla länsimaisella tavalla:

  • Lisää 1rkl teelehtiä siivilään, teekannuun tai suodattimeen
  • Hauduta kiehahtaneessa vedessä 2-3 min
  • Voit hauduttaa lehtiä uudelleen ainakin kerran

Toisaalta gongfu-laatuinen musta tee sopii ehkä vielä paremmin nautittavaksi ns. gongfu-haudututettuna:

  • Lisää 2-3rkl / 200ml teelehtiä teekannuun tai siivilään. Voit käyttää myös enemmän teelehtiä. Tavoite on, että laajentuessaan lehdet täyttävät kannun/siivilän kokonaan tai melkein kokonaan.
  • Kaada kumaa vettä lehtien päälle hitaasti. Hauduta noin 30s.
  • Seuraavilla haudutuksilla pidennä haudutusaikaa noin 15s/haudutus. Lehdistä saa noin 5-6 haudutusta.

Gongfu-haudutettuna Ruby #18 -teen maku avautuu aivan eri tavalla. Perättäisissä haudutuksissa maku ja tuoksu tulee esille kerroksittain ja teen sekä suutuntuman kehittymistä on helppo seurata.

Maultaan Ruby #18 on erinomaisen hedelmäinen, aromaattinen ja hieman mausteinenkin. Siinä on herkullista karamellisoidun sokerin tuoksua ja vienoa kanelin vivahdetta. Suutuntuma on äärimmäisen elähdyttävä, kirkas ja raikas. Musta tee jättää usein suun kuivaksi, mutta Ruby #18 pikemminkin kostuttaa ja raikastaa suuta.

Tilaa nyt Chayan verkkokaupasta!

Muita valikoimamme Gongfu-laatuisia mustia teelaatuja:

Bi Yu #19 taiwanilainen musta tee

Formosa Honey Flavor taiwanilainen musta tee

Keemun Xian Zhen kiinalainen musta tee

Jiu Qu Hong Mei kiinalainen musta tee

Keemun Hao Ya A kiinalainen musta tee

 

Tags

  • formosa
  • gongfu
  • musta tee
  • taiwan
  • taiwanilainen tee

Artikkelien selaus

Rou Gui Premium – Kallio-Oolong-tee
Näin iätät teetä kotona

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi