Niin herkkää, mutta niin itsevarmaa. Niin runsasta ja niin sivistynyttä. Jos kauneuden voisi pullottaa yhdeksi ainoaksi tuoksuksi, niin se olisi ruusun tuoksu. Mikään ei tuoksu niin hyvältä kuin ruusu, ei kertakaikkiaan mikään!
Tänään Teetuokion blogissa tutustumme iki-ihanaan ja klassiseen kasviin ruusuun. Tulemme tutustumaan ensin hieman ruusun käytön historiaan ja tämän jälkeen keskitymme ruusun käyttöön teessä ja teejuomissa. Ruusu on yllättävän monipuolinen rohdoskasvi teejuomissa, ja ruusuteellä onkin pitkät vuosituhansien mittaiset perinteet. Esittelen teille myös blogissamme tänään Chayan neljä parasta ruusuteetä, jotka ovat kaikki uniikkeja ja toisistaan erottuvia!

Ruusun ja ihmisen yhteistä historiaa…
Ruusut ovat yksi maailman vanhimmista kukista ja fossiilisten todisteiden mukaan ne ovat olleet olemassa jo 35 miljoonaa vuotta. Ihmisiä ruusut ovat tuoksullaan ja kauneudellaan hurmanneetkin siis jo pitkän ajan… Ensimmäiset merkit ihmisen ja ruusun yhteisestä historiasta ajoittuvat noin 2300 eaa. Eufratin ja Tigrisin alueelle. Myöhemmin on löydetty ruusuvedestä esittäviä savitauluja sekä myös faaraoiden haudoissa on ollut merkkejä ruusuista mm. maalauksien muodossa. Myös Kleopatran kerrotaan rakastaneen ruusuja ja hänen väitetään vietelleen Mark Antonya ruusujen huumaavan tuoksun avulla.
Ruusua jo muinaisessa kosmetiikassa…
Ruusu on myös yksi pisimpään kosmetiikassa ja kauneudenhoidossa käytettyjä kasveja. Jo muinaiset egyptiläiset keittivät ruusuja tehdäkseen niistä kosmeettista ja parantavaa balsamia, sekä käyttivät ruusuilla tuoksutettuja öljyjä puhdistaakseen itseään ja suojautuakseen kuivilta aavikon tuulilta. Myös muinaisilla kreikkalaisilla, roomalaisilla ja foinikialaisilla oli valtavia julkisia ruusutarhoja, ja he pitivät niitä yhtä tarpeellisina kuin vehnäpeltoja. Noin 1000-luvulla jKr. Persiassa keksittiin uusi tapa tislata ruusun terälehtiä höyryllä, mikä mahdollisti ruusuöljyn valmistuksen. Tämä ylenpalttisen kalliin ruusuöljyn valmistukseen tarvittiin kaksi tuhatta ruusua yhtä öljygrammaa kohden! Nykyään luonnollisen ruusuöljyn uuttoprosessi ei ole juurikaan muuttunut sen jälkeen, kun sen valmistaminen keksittiin vuosisatoja sitten. Tämä tarkoittaakin sitä, että ruusuöljy on edelleenkin suunnattoman kallis ja arvokas raaka-aine. Nykyään kuitenkin on olemassa myös synteettisiä versioita ruusuöljystä, mutta sillä ei tietenkään ole samoja vaikutuksia kuin aidolla ruusuöljyllä mm. iholle tai mielialalle, eikä synteettisen ruusun tuoksu koskaan kapua aidon ruusun rinnalle.
Ruusutee kotoisin Han-dynastian Kiinasta (141-87 eKr.)
Ruusuista löytyy satoja eri lajikkeita jotka ovat turvallisia ihmiskäyttöön. Ruusua onkin vuosituhansien saatossa käytetty myös pitkään elintarvikkeena mm. teen muodossa, leivonnaisissa, hilloissa, ruusuvetenä, mausteena, kastikkeissa, viinietikoissa sekä monessa muussa.
Ruusun käytön teenä uskotaan alkaneen Kiinasta Han Dynastian aikaan (141-87 eKr.), jolloin ruusuja alettiin käyttämään kiinalaisessa lääketieteessä, sekä kauppatavarana. Ruusutee on yhä tärkeä osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä (TCM), jossa sitä käytetään qin eli elämänenergian säätelyyn ja vahvistamiseen. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ruusulla on makeita, hieman karvaita ja lämpimiä ominaisuuksia, ja se yhdistetään maksan ja pernan meridiaaneihin. Perinteinen kiinalainen lääketiede pitää ruusuteetä mahdollisena parannuskeinona ja apuna mm:
- Vatsa- ja ruoansulatushäiriöhin
- Väsymykseen ja unenlaadun parantamiseen
- Ärtyneisyyteen ja mielialan vaihteluihin
- Kuukautiskipuihin ja vaihdevuosioireisiin
Ruusun terälehdet ja nuput ovat myös hyviä C-vitamiinin, raudan, kalsiumin ja E-vitamiinin lähteitä. Ruusun lehdet omaavat myös korkean antioksidanttipitoisuuden, sekä sisältävät tulehdusta laskevia yhdisteitä, kuten gallushappoa. Ruusutee on luonnostaan kofeiinitonta.

Chayan neljä parasta ruusuteetä!
Nyt kun ollaan hieman päästy tutustumaan ruusuun kasvina tarkemmin, olisi aika esitellä teille neljä Chayan parasta ruusuteetä, joista varmasti voit löytää oman suosikkisi. Chayan valikoimissa on näiden neljän teen lisäksi vielä paljon muitakin teitä joista voi löytää ruusua, joten näistä teistä löytyykin vielä erillinen lista blogipostauksen lopulta!
Chayan neljä parasta ruusuteetä ovat China Rose- musta tee, Rose Puerh- puerh tee, Sencha Cherry Rose- maustettu vihreä tee ja Rose/Raspberry maustettu valkoinen tee.

Aidoilla ruusuilla hajustettu musta tee: China Rose
Tässä teessä on vain kaksi raaka-ainetta: Musta tee ja aidot ruusun terälehdet. Makumaailman jonka nämä kaksi raaka-ainetta yhdessä luovat on syntisen hyvä ja sanoinkuvaamaton. Jos pidät aidosta ja vahvasta, jopa parfyyminomaisesta ruusun tuoksusta ja mausta, tämä on teesi!
”Tämä tee on valmistettu perinteisellä hajustustekniikalla. Teelehdet peitetään ruusun terälehdillä ja niiden annetaan imeä itseensä kaikki ruusun ominaisuudet. Tällä tavalla tee saa makean, täyteläisen kukkaisen makunsa.”
Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 3–5 min, 100 °C
Ainekset: Musta tee, ruusun terälehdet.
Lisämaininta: Teetuokion bloggaajan ikisuosikki, joka tekee aamuista juhlaa ja luksusta! Viiden tähden tee, jossa hintalaatu suhde mainio. Tee on pehmeää ja runsasta, eikä aidoissa ruusun terälehdissä olla pihistelty.
Löydät teen täältä!
Maanläheinen puerh ja kukkeus kohtaa: Rose Puerh
Tässä teessä yhdistyy kaksi toisiaan täydellisesti tasapainottavaa makumaailmaa. Maanläheinen puerh-tee saa vierelleen pehmeän, pirteän ja ylevän ruusun. Makuyhdistelmä toimii keskenään täydellisesti luoden teekuppiin vahvan ja paksun puerh-teen, jota raikas ja hempeä ruusu keventää. Ruusun tuoksu ja maku teessä on vahva ja tee kestää useita haudutuksia. Tämä tee on makujen taidetta ja visuaalisesti kaunista katseltavaa. Erittäin hienostunut tee, jota kokenut ja tarkkakin juoja osaa arvostaa.
”Kukkainen pu’erh-sekoitus. Ruusu pehmentää pu’erhin maanläheistä makua ja tuo makean jälkimaun hauteeseen.”
Haudutus: 1–2 tl, 3–5 min, 100 °C
Ainekset: Pu’erh tee, ruusun terälehti, valko- ja punaruusunnuppuja, aromit.
Lisämaininta: Rakastan tätä teetä, enempää ei juuri voi sanoa, tee jättää sanattomaksi. Tämä tee yllättää minut aina maullaan ja tasapainoisuudellaan kerta toisensa jälkeen. Erikoinen ja toimiva puerh-tee ruusun ystävälle!
Löydät teen täältä!
Marie Antoinette vihreänä teenä: Sencha Cherry Rose
Tässä teessä on nostalgiaa! Tämä keväinen aamukastetta muistuttava tee vie makumuistoiltaan mukanaan jonnekkin kauas lapsuuteen tai menneille vuosikymmenille. Teetä juodessani siitä tuli mieleen Marie Antoinette. Teessä on karvasmantelinen aromi, joka tulee kirsikasta, sekä leikittelevä hienostuneen marmeladimainen tuoksu. Tämä vihreä tee on ehdottomasti kevään ja alkukesän tee. Se maistuu kukkivilta kukilta ja kirsikankukkien väriloistolta.
”Upea yhdistelmä japanilaista kirsikkaa ja ruusun terälehtiä. Tee ikimuistoisiin tilaisuuksiin.”
Haudutus: 1–2 tl, 2–3 min, 75–80 °C
Ainekset: Vihreä tee, ruusun terälehti, pioninlehti, aromit.
Lisämaininta: Tämä tee tuo aidosti hymyn huulille. Muistuttaa maultaan samppanjaa ja tuo mieleen puutarhajuhlat, joissa nauru ja puheensorina raikaa!
Löydät teen täältä!
Vadelmainen keväinen maustettu valkoinen tee: Rose/Raspberry
Tämä tee on hedelmäisen maustetun teen ystävän suosikki! Perinteisen vihreän teen sijaan teenä pohjalla on käytetty kiinalaista valkoista Bai Mu Dan-teetä. Valkoinen tee luo pehmeän, mutta runsaan ja itsensä hyvin kannattelevan pohjan teesekoitukselle ja valkoisen teen luontainen oma maku maistuu teestä hyvin läpi. Seassa kuivattuja omenanpaloja ja ruusunnuppuja, jotka makumaailmaltaan tuovat mieleen vapun ja juhlat. Hyvin pirteä ja iloinen tee, joka kestää hyvin muutaman haudutuksen verran. Selkeä vadelman maku, joka tuo karkkimaisen, mutta ei liian makean vivahteen teehen.
”Kukkainen ja elegantti ruusun ja vadelman sekoitus. Tämä herkkä ja kirpeähkö tee sopii juotavaksi koko päivälle.”
Haudutus: 1–2 tl, 2–3 min, 75–80 °C
Ainekset: Bai Mu Dan, kuivattuja omenan paloja, ruusun nuppuja ja terälehtiä, perunroseepippuri, aromit.
Lisämaininta: Tämä tee on visuaalisesti todella kaunista katsottavaa. Teepakettia nuuhkiessani tuntuu huolet haihtuvan ja mieli kepenevän… Erittäin iloinen ja pirskahteleva tee!
Löydät teen täältä!

Listaa Chayan muista ruusuteistä:
Ruusun ystäville ja ruususta kiinnostuneille tässä olisi vielä erillinen kattava lista kaikista muistakin Chayan teistä, joissa on mukana aitoa ruusua!
- Ruusunnuppu
- Ruusun terälehti
- Autuas Ruusu – yrttitee (Luomu)
- Sweet Sunset (Mansikka/Litsi) – maustettu vihreä tee (UUTUUS!)
- Pistaasi Marsipaani – maustettu musta tee (UUTUUS!)
- Caribian Dream (Mango/Passion Fruit) – maustettu vihreä tee
- Sencha Good Feeling (Vadelma/Vanilja) – maustettu vihreä tee
- Sencha Jade Flow – Maustettu tee
- Perfect World – yrttitee
- Cranberry (Karpalo) – Maustettu musta tee
- South Sea Magic – Maustettu musta tee
- Goji Berry – Maustettu musta tee
- Green Pear – Maustettu vihreä tee
- Sencha Pina Colada – maustettu vihreä tee
- La Vie Des Roses – teekukka
- Bursting Rose – teekukka
- Blossoming Butterfly – teekukka

-15% alennuksia Chayalla!
Nyt torstaihin 21.4.2022 saakka esittelemäni Chayan neljä parasta ruusuteetä -15% tarjouksessa: China Rose- musta tee, Rose Puerh- puerh tee, Sencha Cherry Rose- maustettu vihreä tee ja Rose/Raspberry maustettu valkoinen tee.
Sekä ihan kaikki Chayan mustat teet -15% alennuksessa ajalla 14-30.4.2022!
ps. Täältä löydät vielä lisää ruususta tietoa blogitekstiemme kautta: Kukat teekupissa: kuusi kukkaa teekäyttöön ja Yrttien avulla parempaan uneen… Lista unirohdoista!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography