• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Kiinalainen vihreä tee, Teen hauduttaminen, Yleinen  /  26.10.2022

Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!

by Miska Tuononen

Kirkkaan eloisa, maussa orkideaa ja vegetaalisuutta. Olemukseltaan pehmeä ja vivahteikkaan aromaattinen. Tuoksussa raikkaan kasvihuoneen vire ja tunnelma kuin aikaisella aamukasteella. Ah, Tai Ping Hou Kui on täydellinen tee niin moneen pehmeään ja herkkään hetkeen… sekä myös kauneuden nälkään.

Tai Ping Hou Kui-teestä

Tai Ping Hou Kui on kiinalainen uniikki vihreä tee Huangshanin vuoristosta, joka sijaitsee Anhuin maakunnassa Itä-Kiinassa. Uniikin tästä teestä tekee sen pitkät ja litteät lehdet, jotka voivat olla jopa 10-12cm pituisia. Tai Ping Hou Kui keksittiin Huangshan-vuoristossa 1800-luvun lopulla tai 1900-luvun alkupuolella (lähteistä riippuen). Huangshan on myös UNESCON maailmanperintökohteeksikin listattu luonnonkaunis alue ikivanhoine graniittihuippuineen ja vuorten tasoille ulottuvine pilvineen. Huangshanin vuoret muodostuivat noin 100 miljoonaa vuotta sitten ja sai ainutlaatuiset kalliomuodostelmansa jääkauden aikana.

Tai Ping Hou Kuin pitkät lehdet ovat teenlehtiä luonnollisimmillaan, sillä se koostuu ainoastaan kokonaisista teelehdistä.

Tai Ping Hou Kuin nimestä

Tai Ping Hou Kuin nimi tarkoittaa suoraan käännettynä ”rauhallista apinakuningasta”. Tai Ping Hou Kuin nimi on kiinnostava ja siitä löytyy jokaisesta sanasta ja nimen osasta jokin tarina ja linkki menneisyyteen. Tai Ping Hou Kui-tee on nimittäin nimetty Huangshanin historiallisen vanhan nimen ”Tai Pinging”-mukaan. Aikoinaan Tai Ping Hou Kui-teetä tuotettiin Hou Kengin kylässä, josta sana ”Hou” tulee. Kun taas ”Kui” viittaa teen keksijän nimeen Wang Kui-cheng, mutta se voi tarkoittaa myös ”ryhdikästä” tai ”parasta”.

Uniikki litteä ulkomuoto ja teen valmistus

Tai Ping Hou Kui kuuluu harvinaiseen vihreän teen alaluokkaan, nimeltä ”Jian Cha”, joka tarkoittaa ”terävää teetä”. Nimi viittaa teiden terävään muotoon, kuten teräviksi neulasiksi tai Tai Ping Hou Kuin kaltaisiksi litteiksi lastuiksi muotoiltu tee.

Tai Ping Hou Kuin valmistuksessa käytetään ainoastaan Anhuissa kasvatettavaa suurilehtistä ”Shi Da Ye”-teepensaslajiketta ja sen poimintaan käytetään ”nuppu ja kaksi lehteä” -käsinpoimintametodia. Ennen poimintaa teepensaan lehtien annetaan kasvaa tavanomaista suuremmiksi ja paras sato poimitaankin vasta normaalia myöhempään, huhtikuun 19. ja toukokuun 6. päivän välisenä aikana. Poiminnan jälkeen jokainen lehti asetellaan käsin riisipaperiarkkien väliin tasaiselle alustalle ja prässätään litteiksi painojen avulla: tuloksena on pitkä- ja litteälehtinen täysin kokonaisista teelehdistä koostuva tee. Tai Ping Hou Kuita pidetään yhtenä Kiinan kauneimpana vihreänä teelaatuna.

Tai Ping Hou Kuin lehdet ovat pitkiä ja litteitä, väriltään smaragdinvihreitä.

Tai Ping Hou Kuin hauduttaminen

Pitkän ja litteän koonsa vuoksi Tai Ping Hou Kui täytyy pakata tilavaan ja väljään pakkaukseen, jotta sen hento rakenne ei rikkoutuisi. Tai Ping Hou Kui juodaan siis kokonaisena, eikä pitkiä teesuikaleita kuulu alkaa rikkomaan, sillä se tekee teestä kitkerää ja myös pilaa kauniin teen uniikin ulkomuodon. Paras ja perinteisin tapa juoda Tai Ping Hou Kuita on pitkä lasi, jonne teelehdet laitetaan suoraan hautumaan blogimme kuvien tapaan. Tai Ping Hou Kui kun ei selkeästikään mahdu tai kuulu teepalloon, eikä teesiivilään saatikka pieniin kiinalaisiin teekannuihin. Läpinäkyvä lasi onkin siis Tai Ping Hou Kuille paras haudutus-ja tarjoiluastia, sillä lasissa pääsemme myös nauttimaan kauniin teen ulkomuodosta ja hitaasti kehittyvästä mausta.

Lasissa haudutetun teen kaunista ylös ja alas tapahtuvaa liikettä kutsutaan ”feeniksin tanssiksi”.

Haudutusohjeet

Haudutus yksinkertaisesti: maun mukaan 4–8 lehteä/2 dl, 2–3 min, 70–80 °C

Haudutus yksityiskohtaisemmin Matiaksen ohjeen mukaan:

  1. Lämmitä n.200-300ml kokoinen lasi kaatamalla siihen kuumaa, noin 80-90C vettä.
  2. Kaada vesi pois ja lisää n. 3g lehtiä
  3. Lisää kuumaa vettä sen verran, että lehdet peittyvät. Anna hautua 1 minuutti.
  4. Täytä lasi loppuun kuumalla vedellä. Anna hautua 2-3 min ja juo.
  5. Lämpö haihtuu lasista nopeasti, jonka vuoksi tässä haudutusmenetelmässä käytetään tavanomaista kuumempaa vettä. Jos tee alkaa maistua kitkerältä, lisää kuumaa vettä.

Tai Ping Hou Kui tee kestää useita haudutuksia, eli voit saada samoista teelehdistä ainakin kolme haudutusta. Tämän jälkeen teelehtien maku alkaa haihtua.

Makupaletti orkideasta hentoon pähkinään

Tai Ping Hou Kuin nimikkomakuna pidetään orkideamaisia vivahteita ja runsasta, mutta pehmeää vegetaalisuutta. Tai Ping Hou Kuin vegetaalisuus ei ole keväisen ruohomaisen ”vehreä”, vaan pikemminkin viileämmän ”vehreä”, jota voisi kuvailla juurikin runsaaksi ja eläväiseksi kasvihuoneeksi.

Tai Ping Hou Kuissa on erittäin pehmeä maku ja kitkeryyttä hyvin vähän kokonaisten lehtiensä ansiosta. Tee kestää hyvin pitkääkin haudusta ja haudutusajoilla leikkimällä teestä löytääkin erilaisia makumaailmoja vehreästä, hyvin mietoon savuisuuteen ja pähkinäisyyteen. Kukkaisuus teessä on lempeä, menemättä kuitenkaan liian trooppisiin ja hunajaisiin makumaailmoihin.

Nyt Tai Ping Hou Kui- vihreä tee -15% Chayan myymälästä ja verkkokaupasta torstaihin 3.11.2022 saakka!

Nautinnollisia teehetkiä ihastuttavien tee-elämysten ja feeniksin tanssin parissa!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/@intohimocreates

Tags

  • Huangshan
  • Jian Cha
  • kiinalainen vihreä tee
  • Tai Ping Hou Kui
  • teen historia
  • Vihreä tee

Artikkelien selaus

Kiinan kulttuuririkas Yunnan mustan teen alueena!
Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi