Tervehdys Tokiosta! Nyt ja aina välillä seuraavien kuukausien aikana täällä kirjoitan myös minä, väliaikaisesti Japanissa asuva Chayan työntekijä. Päivityksissäni tullaan keskittymään japanilaiseen teehen ja siihen, miten tee näkyy nykyään Japanissa.
Teen pitkä historia arjen piristäjänä
Tee on ollut Japanissa osana ihmisten arkea jo Muromachi-kaudelta (noin 1333-1573) asti (lähde: Tea in Japan). Tee on ollut osana juhlia sekä hienostuneita teeseremonioita, mutta ennen kaikkea se on ollut jo pitkään arkipäiväinen juoma, joka ilahduttaa ja rentouttaa työnteon välissä. Ja tässä roolissa tee on edelleen vahvasti läsnä Japanissa. Vaikka kahvin suosio kasvaa ja monet eivät enää valmista teetä kotona yhtä usein kuin ennen, tee pitää edelleen pintansa tärkeänä arkijuomana.
Kun viettää arkeaan Japanissa yhdessä paikallisten kanssa huomaa myös käytännössä teen merkityksen. Kävellessäni asemalle eräänä iltapäivänä näin rakennusmiesten istuskelevan yhdessä tauolla, teepulloistaan juoden ja iloisesti jutellen. Japanilainen ystäväni puolestaan kertoi, että joka päivä illallisen jälkeen hän juo teetä yhdessä perheensä kanssa. Ja ravintolaan mennessä veden sijasta tai sen ohella tuodaan usein kupillinen teetä. Tämä on usein paahdetulla riisillä maustetta vihreää teetä (genmaicha) tai joskus paahdettua teetä (houjicha). Kuumalla säällä tarjottiin usein myös kylmää ohrateetä (mugicha).
Pullotettua teetä ja matcha-herkkuja
Nykyään kaikkein arkisin tee Japanissa on luultavasti automaatista ostettu pullotettu tee. Se on edullista ja helppoa, ja etenkin isoissa kaupungeissa juoma-automaatteja on jatkuvasti. Mutta myös pienissä kaupungeissa, jossa pieniäkin ruokakauppoja on vain muutama, juoma-automaatteja näkyy usein. Automaateista löytyy aina ainakin yksi vaihtoehto vihreää teetä, mustaa teetä, ja monesti myös ohrateetä. Kesällä kaikki tee on kylmää, kun taas kylmien säiden saapuessa automaatista saa myös kuumaa teetä. Kaupungilla, yliopistolla, julkisessa liikenteessä ja oikeastaan lähes kaikkialla näkyy jatkuvasti ihmisiä pullolliset teetä mukanaan.

Toinen merkittävä tapa, jolla tee näkyy nykypäivän Japanissa on makuna herkuissa. Vaikka moni Japanilainen juo matchaa hyvin harvoin, on matcha erittäin suosittu mauste. Matchalla maustettuna saa monenlaisia leivoksia, jäätelöitä, makeisia, riisikeksejä, jälkiruokia, juomia, ja vaikka mitä muuta. Nämä matchalla maustetut herkut vetävät puoleensa turisteja, mutta myös paikallisia.

Nykypäivän haasteet ja toivon pilkahdukset
Niin matchalla maustetut herkut kuin myös pullotettu tee ovat herkullisia ja on erittäin hyvä, että teen pitkä historia Japanissa saa jatkua. Kuitenkin on hyvä muistaa, että pullotettu tee kuin myös matchalla maustetut herkut valmistetaan hyvin usein heikkolaatuisemmista teelehdistä, jotka monesti tulevat erittäin isoilta teetiloilta. Poikkeuksiakin löytyy, mutta suurimmassa osassa tapauksista tämä pitää paikkansa. Heikkolaatuisemmat lehdet eivät kuitenkaan tee pulloteestä tai teellä maustetuista herkuista vähempiarvoista osaa Japanin teekulttuuria. Pullotettu tee ei maistu vivahteikkaalta ja vehreältä kuten juuri valmistettu irtotee, mutta se on raikasta ja omalla tavallaan erittäin miellyttävää.
Varsinainen ongelma on se, että näissä massatuotetuissa lehdissä piilee uhka Japanin teekulttuurille. Kun korkealaatuisemman teen suosio laskee tulee tällaisen teen tuottamisesta vähemmän kannattavaa. Japanin teeviljelijät ovat keskimäärin lähellä eläkeikää ja nuorempia on vaikea saada mukaan, jos kysyntää laadukkaalle teelle ei ole. Ja jos nämä lukuisat pienet tilat lopettavat toimintansa menetetään erittäin suuri määrä vivahteikkaita ja kiinnostavia japanilaisia teelaatuja. Kuitenkin lisääntyvä kiinnostus korkealaatuiseen Japanilaiseen teehen muualla maailmassa on yksi toivon lähteistä Japanin teen pientuottajille ja monet pientuottajat tekevätkin paljon työtä tehdäkseen japanilaisesta teestä tunnettua ja saavutettavaa ympäri maailman (jos haluat kuulla lisää japanilaisista teestä ja sen tuottajista suosittelen tutustumaan Global Japanese Tea -yhditykseen).
Näin ollen haluankin kehottaa teitä nauttimaan teetä sen monenlaisissa muodoissa, mutta ennen kaikkea juomaan pientuottajien valmistamaa Japanilaista irtoteetä! Pientuottajien valmistamien teiden kirjo on valtava, mutta jos haluat saman tien kokeilla teetä, josta tiedät juuri missä se on kasvatettu ja kuka sen on kasvattanut voit kokeilla Chayastakin löytyviä Morimoton perheen valmistamia teitä.
Aina kun mainitsen täällä paikallisille teen parissa työskenteleville, että Suomessa teekaupassa työskennellessäni kohtaan paljon ihmisiä, jotka ovat hyvin innoissaan japanilaisesta teestä saan erittäin ilahtuneita reaktioita! Japanilaisen teen upeasta mausta nauttiessasi voitkin myös iloita siitä, että olet tukemassa pientuottajien työtä sekä japanilaista teekulttuuria.
Teksti ja kuvat: Sara Kauppila (@teatimewithluna)
Ihana teksti! Kiinnostavaa tietoa ja ajatuksia <3