Kiinalaisessa kulttuurissa tunnetaan viisi elementtiä eli puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Jokainen elementti joko synnyttää toisen elementin tai heikentää sitä, jonka vuoksi harmonia syntyy vain silloin kun elementit asetetaan oikeaan järjestykseen.
Elementit synnyttävät toisensa seuraavan kaavan mukaan niin, että edellinen luo sitä seuraavan: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Puu ruokkii liekkiä, joka polttaa puun tuhkaksi. Ajan kanssa tuhkasta tiivistyy metallia, joka ”ottaa kiinni maahan imeytyvän veden”.
Elementtien heikentävät suhteet menevät näin: vesi heikentää tulta, tuli metallia, metalli puuta ja puu maata. Vesi sammuttaa liekin, tuli sulattaa metallin, metalli (kirves) katkaisee puun ja puu kasvaessaan imee maasta sen ravinteet.
Artikkelin edellisessä osassa kerroimme, mitä elementtejä erilaiset teehen liittyvät asiat ilmentävät. Teefilosofian mukaan täydellinen teehetki syntyy vasta kun kaikki viisi elementtiä ovat läsnä. Lisäksi elementit täytyy kuitenkin pistää oikeaan järjestykseen tai muuten niiden energinen tasapaino järkkyy.
Elementtien järjestys
Aloitetaan puusta. Yllä esitetystä kaaviosta näkyy, että puu sijoittuu veden ja tulen väliin. Lisäksi metalli heikentää puun energiaa. Teefilosofiassa puuelementti nähdään ennen kaikkea teelehdissä. Siten on luonnollista, että puu eli lehdet asetetaan veden ja tulen eli lämmön väliin. Sen sijaan teelehtien säilyttämistä metallisissa astioissa ei suositella sen vuoksi, että metallin voimakas energia saattaa pilata teelehdet.
Puun voi nähdä myös hiilessä, joka saa aikaan lämmön (tuli), joka puolestaan lämmittää vesipannun (maa, silloin kun pannu on valmistettu savesta).
Tuli heijastuu ennen kaikkea hiillokseen, jolla vesipannua lämmitetään. Nykypäivänä myös sähköisen vedenkeittimen luovuttama lämpö näyttäytyy tulena. Tuli heikentää metallia, jonka vuoksi metallisia vesipannuja suositellaan lämmitettäväksi hiilloksella. Metallin energian ajatellaan nimittäin olevan niin voimakasta, että se voi peittää teen ja veden energiat alleen.
Maalla tarkoitetaan useimmiten teekannua tai savista vesipannua, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös hiiltä. Tätä voi perustella sillä, että puuta poltettaessa siitä syntyy puuhiiltä. Maa heikentää veden energiaa ja sen vuoksi maalla voidaan säädellä veden laatua. Puhtaita hiilenpalasia (esimerkiksi aktiivihiili) voidaan käyttää liian ”voimakkaan” veden neutralisoimiseen. Tai vettä voidaan säilyttää savisessa astiassa, jolloin veden energia neutralisoituu.
Metalli näkyy teehetkessä lähinnä tetsubineissä eli metallisissa vesipannuissa. Kuten edellä mainittiin, metallin ajatellaan kuitenkin olevan niin voimakasta, että se voi peittää veden energian alleen. Siksi tarvitaan tulta kesyttämään metallin energiaa. Täten on luonnollista asettaa metalli tulen ja veden väliin eli keittää vesi metallisessa pannussa.
Vesi on teehetkessä itsestäänselvää. Vesi on välttämätön elementti teehetkessä, sillä sitä tarvitaan teelehtien hauduttamiseen. Terve järki sanoo myös sen, ettei vettä kannata tuoda tulen lähelle, ellei liekkiä tai hiillosta tarvitse turvallisuussyistä sammuttaa.
Tässä on esitelty teehetken elementteihin liittyvät perusteet. Teefilosofia sisältää vielä runsaasti hienovaraisempia ohjeita siitä, miten elementeillä luodaan harmoninen teehetki. Kiinnostuneiden kannattaa tutustua asiaan verkon ja kirjojen välityksellä.