• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Mytologia, Teen historia  /  2.4.2015

Teehetken viisi elementtiä (osa II)

by Matias

wuxing

Kiinalaisessa kulttuurissa tunnetaan viisi elementtiä eli puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Jokainen elementti joko synnyttää toisen elementin tai heikentää sitä, jonka vuoksi harmonia syntyy vain silloin kun elementit asetetaan oikeaan järjestykseen.

Elementit synnyttävät toisensa seuraavan kaavan mukaan niin, että edellinen luo sitä seuraavan: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Puu ruokkii liekkiä, joka polttaa puun tuhkaksi. Ajan kanssa tuhkasta tiivistyy metallia, joka ”ottaa kiinni maahan imeytyvän veden”.

Elementtien heikentävät suhteet menevät näin: vesi heikentää tulta, tuli metallia, metalli puuta ja puu maata. Vesi sammuttaa liekin, tuli sulattaa metallin, metalli (kirves) katkaisee puun ja puu kasvaessaan imee maasta sen ravinteet.

Artikkelin edellisessä osassa kerroimme, mitä elementtejä erilaiset teehen liittyvät asiat ilmentävät. Teefilosofian mukaan täydellinen teehetki syntyy vasta kun kaikki viisi elementtiä ovat läsnä. Lisäksi elementit täytyy kuitenkin pistää oikeaan järjestykseen tai muuten niiden energinen tasapaino järkkyy.

Elementtien järjestys

Aloitetaan puusta. Yllä esitetystä kaaviosta näkyy, että puu sijoittuu veden ja tulen väliin. Lisäksi metalli heikentää puun energiaa. Teefilosofiassa puuelementti nähdään ennen kaikkea teelehdissä. Siten on luonnollista, että puu eli lehdet asetetaan veden ja tulen eli lämmön väliin. Sen sijaan teelehtien säilyttämistä metallisissa astioissa ei suositella sen vuoksi, että metallin voimakas energia saattaa pilata teelehdet.

Puun voi nähdä myös hiilessä, joka saa aikaan lämmön (tuli), joka puolestaan lämmittää vesipannun (maa, silloin kun pannu on valmistettu savesta).

Tuli heijastuu ennen kaikkea hiillokseen, jolla vesipannua lämmitetään. Nykypäivänä myös sähköisen vedenkeittimen luovuttama lämpö näyttäytyy tulena. Tuli heikentää metallia, jonka vuoksi metallisia vesipannuja suositellaan lämmitettäväksi hiilloksella. Metallin energian ajatellaan nimittäin olevan niin voimakasta, että se voi peittää teen ja veden energiat alleen.

Maalla tarkoitetaan useimmiten teekannua tai savista vesipannua, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös hiiltä. Tätä voi perustella sillä, että puuta poltettaessa siitä syntyy puuhiiltä. Maa heikentää veden energiaa ja sen vuoksi maalla voidaan säädellä veden laatua. Puhtaita hiilenpalasia (esimerkiksi aktiivihiili) voidaan käyttää liian ”voimakkaan” veden neutralisoimiseen. Tai vettä voidaan säilyttää savisessa astiassa, jolloin veden energia neutralisoituu.

Metalli näkyy teehetkessä lähinnä tetsubineissä eli metallisissa vesipannuissa. Kuten edellä mainittiin, metallin ajatellaan kuitenkin olevan niin voimakasta, että se voi peittää veden energian alleen. Siksi tarvitaan tulta kesyttämään metallin energiaa. Täten on luonnollista asettaa metalli tulen ja veden väliin eli keittää vesi metallisessa pannussa.

Vesi on teehetkessä itsestäänselvää. Vesi on välttämätön elementti teehetkessä, sillä sitä tarvitaan teelehtien hauduttamiseen. Terve järki sanoo myös sen, ettei vettä kannata tuoda tulen lähelle, ellei liekkiä tai hiillosta tarvitse turvallisuussyistä sammuttaa.

Tässä on esitelty teehetken elementteihin liittyvät perusteet. Teefilosofia sisältää vielä runsaasti hienovaraisempia ohjeita siitä, miten elementeillä luodaan harmoninen teehetki. Kiinnostuneiden kannattaa tutustua asiaan verkon ja kirjojen välityksellä.

Tags

  • elementti
  • teefilosofia
  • teekulttuuri

Artikkelien selaus

Teehetken viisi elementtiä (osa I)
Teevälineiden puhdistus

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi