Tee on juomana paljon enemmän kuin vain hyvän maun ja siitä seuraavan mukavan valppaan, mutta rauhallisen olon summa. Sen sijaan tee on juomana moniaistillinen elämys, joka stimuloi jokaista aistiamme: näkö-, haju-, maku-, kuulo- ja jopa tuntoaistiamme. Kun keskitymme teen ääreen ja juomme sitä tietoisesti, voimme löytää teestä maailman joka kykenee hivelemään jokaista aistiamme, sekä miltein johdattamaan meditaatioon tietoisen olemisen kautta.

Miksi näistä asioista nyt puhumme blogissamme? Teenjuonnin ammattilaisena on mielestäni erittäin tärkeää teen juonnista puhuttaessa muistaa myös puhua muustakin kuin vain teen mausta. Tee on kuitenkin juomana kokonaisuus joka muodostuu jokaisen aistin summasta, ja mitä enemmän kaikkia aisteja positiivisesti stimuloidaan ja aktivoidaan – sen suurempi on teenjuonnin tuottama nautinto ja elämys.
Näköaisti
Aisteista teen juonnissa ensimmäisinä aktivoituu näköaisti, joka innostuukin teen ulkonäöstä. Teen ulkonäkö kertoo meille paljon siitä miltä mahdollisesti tee voisi maistua ja tuntua suussa. Tee jossa on mukana ruusunlehtiä luo meille luultavasti rennon ja rauhallisen olon, jopa turvallisen ja nostalgisen olotilan. Kun taas tee, jossa on ryhdikkäät ja suuret mustat lehdet saattaa luoda meille kyvykkään ja reippaan olon. Myös teelehtien monenkirjavat värit ja muodot kuljettavat meidät mielikuviin ja ajatuksiin ennen kuin edes teetä olemme ehtineet maistaa. Maustetuissa teissä eriyisesti visuaalinen puoli pääsee kukoistuksiinsa ja usein maustettujen teiden mausteet ja kukat ovat tarkasti harkittuja sointumaan keskenään myös visuaalisesti.
Kuuloaisti
Sitten on kuuloaisti, joka teen juonnissa erityisesti aktivoituu teevettä keittäessä. Tarkka ja harjaantunut teenjuoja osaa kuunnella kiehuvaa vettä, sekä veden kuplien äänestä ja ulkonäöstä osaa päätellä milloin teevesi on sopivan lämpöistä käytettäväksi. Kuuloaistin tärkeyttä ruoka- tai juomaelämyksen osana voi verrata monelle rakkaaseen kahvinkeittimen pörinään, kun vesi keittyy ja kahvi alkaa valua läpi suodattimen. Veden porina ja kupliminen ja se kun vesi kiehuvana kaadetaan teepannuun teelehtin päälle on miellyttävää kuunneltavaa jolla on rauhoittava ja meditatiivinen vaikutus.
Hajuaisti
Hajuaisti on teetä juodessa aktiivisena aivan koko matkan ajan. Jo teepussia/teepakettia raottaessamme hajuaisti herää ja samalla alkaa luoda mielikuvia teen tuoksujen luomista maailmoista. Teen tuoksu myös usein tuo mieleemme unohdettuja muistoja menneestämme tai lapsuudestamme. Itselläni ikuinen tuoksumuisto teehen liittyen on Earl Grey-tee, jonka tuoksusta mieleeni tulee aina mummo.
Haudutettu tee tuoksuukin sitten aivan erilaiselta kuin kuiva tee ja tätäkin on mielenkiintoista tarkkailla. Kuinka teen tuoksu muuttuu haudutuksien aikana ja kuinka useamman haudutuksen jälkeen teelehdistä voi jo haistaa niiden lopun lähestyvän kun niiden tuoksu alkaa muuttua tasapaksuksi ja latteaksi. Tällöin on aika vaihtaa uusiin lehtiin. Hajuaisti on siis isossa osassa teetä juodessa, sillä hajuaisti kertoo myös paljon siitä onko tee haudutettu liian vahvaksi tai liian haaleaksi.
Makuaisti
Kun teetä juodaan pääsee ehkä tärkein, eli makuaisti vihdoin aktivoitumaan. Tällöin teen uniikki ja yltäkylläinen makukirjo valtaa koko suun suuren peiton tavoin. Miltä suloisen kitkerät maut tuntuvat kielellä? Tuntuvatko ne hiukan kuin samppanjan kuplilta, jotka mukavasti pistelevät ja kutittavat suussa? Ja miltä maitomaiset pehmeät ja vegetaaliset aromit tuntuvat? Rauhoittavatko ne pehmeydellään ja tuovat koko olemukseemme selkeyttä ja tasapainoa? Makuaisti on mielenkiintoinen aisti ja tee on siitä hieno ja uniikki elintarvike, sillä se pitää sisällään hyvin kattavan makupaletin pehmeän makeasta hapokkaaseen ja karvaaseen. Mauilla on myös yhteyttä kehoomme ja sen toimintoihin, esimerkkinä karvas maku, joka stimuloi ruoansulatusta.
Tuntoaisti
Aivan viimeisenä kun tee on juotu on kiinnostavaa tutkia itse teelehtiä ja mennä niin sanotusti ruohonjuuritasolle. Sormin teelehtiä- ja lehtien rakennetta tutkimalla voi pohtia sitä minkä muotoista tämä tee oikein on? Rullatun oolong-tee”rullan” avaaminen juomisen jälkeen on kiinnostavaa, sillä teen käsin koskettaminen saa meidät arvostamaan juomaa ja sen eteen nähtyä työtä entistä enemmän. Haudutetun teen muoto muuttuu paljon veden vaikutuksen vuoksi ja suuret kokonaiset teelehdet sormiemme välissä tuovat meidät takaisin kosketuksiin maan kanssa, paikkaan josta kaikki mitä me tarvitsemme tulee.

Näistä kaikista asioista koostuu tee ja sen moniaistillinen elämys. Suosittelenkin teetä juodessa miettimään eri aistien merkitystä teetä juodessasi. Aistien havainnoiminen ja tiedostaminen voi nostattaa teenautintosi uudelle tasolle sekä avata teen salaiset syvemmät maailmat juuri sinulle.
Huomio rakkaat lukijat! Aktiivinen Teetuokio-blogi jää ainakin nyt hetkeksi tauolle, sillä nykyisenä kirjoittajana siirryn nyt kokopäiväisemmin opintojen pariin ja aikaa ei blogille tule entiseen tapaan enää harmillisesti olemaan. Blogin tulevaisuus onkin nyt siis vielä auki, mutta varmasti tulevaisuudessa tulette näkemään vielä tekstejä minulta Miskalta, mutta harvemmin ja satunnaisemmin!
Kaikkea hyvää kaikille lukijoille ja teenystäville, tapaamme vielä taas – toivottavasti pian! <3
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography