• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Hibiscus  /  29.6.2022

Teehibiskus – kesän paras viilentäjäjuoma!

by Miska Tuononen

Kesä on kuumimmillaan ja helteet ovat kovat. Mitä kannattaisi juoda jotta helteeseen ei ihan pökertyisi? Onko olemassa juomaa joka on sekä terveellistä ja myös viilentää kehoa? Vastaus ja suuri suositus tähän on teehibiskus!

Teehibiskus (Hibiscus sabdariffa) joka Rosellenakin tunnetaan on tropiikissa kasvava kukkiva pensas. Teehibiskuksen verhiöitä, eli kukan ympäröimiä lehtimäisiä rakenteita käytetään monenlaiseen tarkoitukseen, kuten teehen ja muihin juomasekoituksiin, ruoanlaittoon, värinaineeksi, rohdoskasviksi ja niistä voidaan myös valmistaa kuitua (bast fibre). Teehibiskus on kotoisin Afrikasta, tarkemmin Länsi- ja Keski-Afrikasta, mutta nykyään sitä kasvatetaan myös laajasti eri puolilla maailmaa. Teehibiskus levisi Länsi-Intiaan ja Aasiaan 1500-luvulla ja 1600-luvun alussa, josta sen suosio alkoikin maailmanlaajuisesti kasvamaan ja teehibiskus sai paikkansa monessa kulttuurissa hyötykasvina.

Teehibiskusta kuvassa jääteenä. Teehibiskus on väriltään kirkkaan karpalomaisen punaista.

Teehibiskuksen viilentävä vaikutus

Teehibiskus ja sen juominen teenä on kotoisin tropiikista, jossa kuumuus on jatkuvaa ja paahtavaa. Jo tuhansien vuosien ajan (mahdollisesti jo 6000-vuoden ajan) teehibiskusta on käytetty viilentävänä ja kuumuuden haittavaikutuksia kumoavana juomana mm. Afrikassa ja Meksikossa. Teehibiskusta pidetään myös viilentävänä kasvina ja yrttinä mm. ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä. Yleisesti ottaen hibiskus kantaakin leimaa viilentävänä kasvina, joka poistaa ja tasapainoittaa kehon liiallista kuumuutta. Teehibiskuksen viilentäville vaikutuksille tieteellisten perusteluiden tai vaikutusmekanismien löytäminen osoittautui hankalaksi ja vaatisi syvempää tutkimusta tieteen mailmaan, mutta kasvina teehibiskusta on kyllä paljon tutkittu muihin tarkoituksiin. Kuitenkin vuosituhansien käyttöperinteet ja sen tuomat kokemukset teehibiskuksesta viilentävänä kasvina voivat osoittaa sen, että teehibiskuksesta valmistetun teen tai juoman nauttiminen helteellä voi aidosti olla hyödyksi. Teehibiskuksen viilentävä vaikutus voi olla ja luultavasti onkin monen osan summa vaikuttavista aineista joita tämä terveellinen kasvi sisältää.

Teehibiskuksen terveellisyydestä ja terveysvaikutuksista

Teehibiskus sisältää mukavasti C-vitamiinia ja myös suhteellisen paljon kalsiumia, jos teehibiskus siis nautitaan raakana tai kokattuna ruoanlaitossa, kuten Aasian maissa salaateissa raakana (ei siis teenä). Suurin terveyspommi teehibiskuksessa on se antioksidanttien määrä ja listauksissa teehibiskuksen on väitetty sisältävän kaikista juomista eniten antioksidantteja, eli näin ollen sen voisi sanoa olevan ”maailman terveellisin juoma”. Teehibiskus sisältääkin siis huomattavasti suuremman määrän antioksidantteja kuin vihreä tee, eli ihan turhasta juomasta ei siis ole kyse. Täältä voit lukea lisää antioksidanteista kohdasta 1.

Antioksidantteja joita teehibiskuksesta löytyy ovat mm. mustikastakin tutut antosyaanit sekä porkkanasta tuttu beetakaroteeni. Teehibiskuksen ollaan myös tutkitusti todistettu huomattavasti alentavan verenpainetta niin ihmisillä kuin rotillakin. Yleisesti teehibiskusta pidetään sydämen ja verenkierron terveydelle hyvänä ja edullisena kasvina ja juomana.

Käyttö kuumana teenä

Teehibiskusta voi käyttää teetarkoituksessa kuumana perinteisesti haudutettuna teenä, haudutus: 1–2 tl, 3–5 min, 95–100 °C, sekä jääteenä. Parhaiten teehibiskuksen maku ja raikastava luonne tulevat esiin kuitenkin jääteenä. Samoista kukista/verhiöista voi valmistaa kuumaa kuin kylmääkin teetä useamman haudutuksen, niin kauan kuin makua ja väriä riittää.

Käyttö jääteenä

Helpoin tapa valmistaa teehibiskuksesta jääteetä on laittaa n. 3-4 ruokalusikallikasta kuivattua teehibiskusta litraa kylmää vettä kohden ”hautumaan”. Nopeimmiten juomaa voi jo nauttia n. 20 minuutin haudutuksen jälkeen, mutta parhaan ja intensiivisimmän lopputuloksen saa jos jääteetä hauduttaa jääkaapissa yön yli tai useita tunteja. Samoja kukkia voi käyttää useaan otteeseen ja itse tykkään lisätä samojen kukkien päälle lisää vettä, niin kauan kun väriä ja makua irtoaa. Jääteetä voi maustaa laittamalla samaan kannuun ”hautumaan” vaikkapa tuoreita mintun- tai sitruunamelissan lehtiä, tai miksei vaikka ruusua tai basilikaa. Juomaa voi makeuttaa sitruunalla tai limellä jos haluaa, mutta teehibiskuksessa on luonnostaan hapan maku, joten jäätee ei välttämättä sitä kaipaa. Helpoimmillaan teehibiskusjäätee toimii ilman mitään makeuttajaa, mutta halutessaan juomaa voi toki makeuttaa makunsa mukaan.

Teehibiskusta käytetään myös lantrinkina alkoholin tai mocktailien kanssa, joten myös cocktail-sekoituksissa tai vaikka viinispritzer-juomissa se voisi toimia mukavana lisävärinä ja ryhtiä tuovana lisukkeena.

Teehibiskuksen maku

Maku teehibiskuksessa on vahvan karpaloinen ja marjainen. Hassulla tapaa teehibiskus muistuttaa makumaailmaltaan suomalaista marjametsää happokuutensa takia. Mielestäni teehibiskuksen maku muistuttaa ihanaa ja kotoisaa puolukoista valmistettua vispipuuroa! Teehibiskuksesta löytyy myös sitruksisia aromeita ja maultaan sitä voi myös kutsua supistavaksi ja kirpeäksi. Teehibiskuksen väri on kirkkaanpunaisen kaunis ja tätä väriä voikin käyttää kasvivärjäämiseen.

Nyt Chayan teehibiskus (50g) täältä -15% alennuksessa torstaihin 7.7.2022 saakka Chayan myymälästä Pasilan Triplasta ja verkkokaupasta!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • hibiskus
  • jäätee
  • kesätee
  • teehibiskus
  • viilentävä tee

Artikkelien selaus

5 vinkkiä täydellisen teen valmistamiseen!
Maailman korkeimmalla kasvatettua teetä – 3 uutuusoolongia Taiwanista!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi