Kevät on alkanut saapua jo Suomeenkin rytinällä. Päivät ovat pitempiä kuin aikoihin ja valoa riittää iltamyöhään saakkaa. Kasvit ja kukat ovat puhkeamassa kukoistukseensa ja ilmassa on elämän ja uuden alun tuntua… Kevät on myös teetuotannolle merkityksellinen vuodenaika, sillä silloin teepensaasta putkahtaa esiin vuoden ensimmäiset teelehdet!

Teepensaan ensimmäinen ja arvokkain kevätsato
Teepensaasta saadaan vuodessa 3-5 satoa, joista tärkein ja arvokkain on kevätsato. Vuoden ensimmäisessä kevätsadossa teelehdet ovat vielä nuoria, pehmeitä ja myöhempien satojen teelehtiä hennompia. Kevätsadon teelehdet ovat maultaan kukkeita, raikkaita ja selkeitä, sekä niissä on selkeää ”kevään makua”. Kevään ensimmäisiä teesatoja voidaan poimia jo niinkin aikaisin kuin tammi-helmikuussa, mutta Kiinassa vihreän teen varsinainen kausi on huhtikuussa. Ensimmäisen sadon teillä on pitempi kasvusaika (koko talvi aikaa levätä ja kasvaa hitaasti, vähemmän aurinkoa-> kasvaa hitaammin) verrattuna seuraaviin satoihin. Täten kevätsadon teet sisältävätkin enemmän ravintoaineita, antioksidantteja ja kofeiinia kuin myöhempien satojen teet.
Vihreän teen intensiivisen raikas kevätsato
Vihreä tee on parhaimmillaan ja arvokkainta, kun se on poimittu aikaisin keväällä. Ensimmäisen sadon vihreitä teitä pidetäänkin siis parhaimman makuisina sekä laadukkaimpina. Kevään ensimmäisistä teelehdistä valmistettu tee on huomattavan tuoretta ja intensiivisemmän vihreää verrattuna myöhemmistä sadoista valmistettuihin teihin. Myös kukkea tuoksu kevätsadon teissä on moninkertainen. Ensimmäisen sadon teetä kuvaavia sanoja voisivat olla ”tiivis”, ”tuore” ja ”ravinteikas”.
Kiinalaiset aikaisin poimitut Mingqian-vihreät teet
Kiinassa aikaisimmin poimittua vihreää teetä kutsutaan Mingqian-teeksi, koska se on poimittu ennen kevään Qingming-festivaalia. Festivaalin tarkka päivämäärä vaihtelee, mutta yleensä se ajoittuu huhtikuun viidennen päivän tienoille. Mingqian-teen poimintapäivä voi kuitenkin vaihdella myös Kiinan eri maakuntien kesken paikallisesta ilmastosta riippuen. Mingqianin lisäksi käytetään myös kolmea muuta rajapäivää, joihin kevätteet kategorisoidaan: Yuqian (poimittu ennen 20. huhtikuuta), Guyu (ennen 6. toukokuuta) ja Lixia (ennen 21. toukokuuta).

Chayan vuoden 2022 ensimmäiset vihreät teet: Xinyang Maojian (Henan) & Biluochun (Jiangsu)
Chayaan ensimmäisinä vuoden 2022 teinä valikoimiin saapuivat kiinalaiset vihreät teet: Xinyang Maojian ja Biluochun. Nämä teet ovat mainio esimerkki ja taidonnäyte ensimmäisen sadon vihreistä teistä ja siitä kuinka uniikkeja ja maukkaita nämä teet ovatkaan. Xinyang Maojian ja Biluochun-teet eroavat toisistaan melko huomattavasti ja ne ovatkin hyviä esimerkkejä tuoreiden vihreiden teiden diversiteetistä. Xinyang Maojian-tee on erittäin raikas ja virkistävä, kukkaisen kermainen vihreä tee. Biluochun sen sijaan taas on herkkä ja pehmeä, mutta yllättää juojansa savuisilla vivahteillaan ja tismalleen tuoreen mangon tuoksua muistuttavalla tuoksullaan. Alla kyseiset kaksi teetä esittelyssä!
Xinyang Maojian viileäilmastoisesta Henanin maakunnasta
Xinyang Maojian on yksi Kiinan kymmenestä kuuluisasta teestä, ja samalla yksi Kiinan pohjoisimmassa tuotetuista teistä. Xinyang Maojian tulee Henanin maakunnasta, Xinyangin läänistä josta se on saanut nimensäkin. Henanin maakunta sijaitsee suhteellisen pohjoisessa verrattuna muihin Kiinan maakuntiin joissa teetä kasvatetaan ja tuotetaan. Xinyangin maakunnassa vallitsee teen tuotannolle epätavallisen viileä ja leuto sää, ja tämä tekeekin kyseisestä teestä erityisen virkistävää. Xinyangin läänissä on kaikki neljä vuodenaikaa ja monet korkeat vuoret ympäröivät sijaintia ja näin ollen tukevat ympäristön kosteutta. Alueella on myös runsaasti metsiä, pilviä, sateita ja suuri lämpötilaero päivän ja yön välillä. Nämä maantieteelliset edut auttavat pitämään Xinyangin maaperän terveenä ja hedelmällisenä.

Xinyang Maojian– teen nimessä oleva Mao Jian tarkoittaa untuvaista kärkeä, ja teen valmistuksessa käytetään vain nuppu ja kaksi kärkilehteä. Paras Xinyang Maojian tee, kuten Chayan valikoimien kyseinen tee poimitaan keskihuhtikuussa. Xinyang Maojian- teen historia ulottuu 1900-luvun alkuun.
Maultaan tee on erittäin kukkeaa ja raikasta pitkällä jälkimaulla. Ominaista tälle teelle on myös sen vahvan kukkea ominaistuoksu, joka johtuu teessä olevista luontaisista hapoista ja estereistä, kuten heksadekaanihaposta ja ftaalihaposta, jotka yhdessä antavat teelle voimakkaan kukkaistuoksun.
- Hadutus 1–2 tl/2 dl, 1–3 min, 60–80 °C
- Kestää useita haudutuksia
- Paras lopputulos, kun teelehdet saavat hautua vapaasti vedessä, esim iso väljä siivilä tai gongfu- teekannu
- Miellyttävän kukkaisa, virkistävä, runsaan vihreä


Biluochun – tasapainoinen yhdistelmä hedelmää ja savuisuutta!
Biluochun kuuluu myös Xinyang Maojianin tapaan kuuluisimpien ja parhaimpien kiinalaisten teiden kymmenen kärjen listaan. Legendan mukaan, Qing-dynastian (1644–1911) aikana, keisari Kangxi teki kierrosta Eteläisessä Kiinassa Taihu-järven lähettyvillä ja hän mastoi teetä nimeltä ”Xia Sha Ren Xiang (吓 煞人 香)=pelottava tuoksu”. Kangxi ihastui teehen, mutta piti sen nimeä tyylittömänä ja päätti antaa sille uuden nimen ”Bi Luo Chun”. Biluochunin kirjaimellinen käännös on ”vihreä kevätetana”. Hauska nimi viittaa teen rullattuun ulkonäköön, joka muistuttaa kypsytettyä etanaa, sekä siihen, että sato korjataan keväällä.

Chayan kevään 2022 tuore Biluochun tee tulee Kiinan Jiangsusta. Jiangsu sijaitsee Kiinan itärannikolla ja sen muina naapureina ovat Shanghai ja Zhejiang etelässä, Anhui lännessä ja Shandong pohjoisessa. Jiangsu on 95-prosenttisesti litteää tasankoa ja mm. kuuluisa Aasian pisin ja maailman kolmanneksi pisin joki Jangtse virtaa sen läpi. Jiangsu sijaitsee sekä lämpimän-kostean että subtrooppisen-kostean ilmaston vyöhykkeillä, ja vuodenajan vaihtelut ovat siellä selviä. Lämpötilat Jiangsussa vaihtelevat n. −1 – +4 °C välillä tammikuussa ja +26 – +29 °C heinäkuussa. Taifuunit ja rankat kaatosateet ovat Jiangsussa tuttuja.

Biluochunin maku on huumavan pehmeä ja pyöreä. Tarkalla makuaistilla Biluochunista voit löytää savuisen makuvivahteen (tuttu piirre itäkiinalaisissa vihreissä teissä), joka luo yhdessä kukkeiden aromien kanssa täydellisen ja maanläheisen makuyhdistelmän. Biluochunia nuuhkiessani mietin hetken että mikä hedelmä tässä maistuu ja oivalsin sen olevan mango! Tuoreessa Biluochunissa tuoksu on kuin tuore hedelmäparatiisi ja niin vehreä, kuin keväänkaste.
Täältä voit lukea vielä lisää Biluochunin valmistuksesta ja historiasta!
- Haudutus: 1–2 tl, 2–3 min, 75–80 °C
- Helposti ”ylihautuva” -> suosi mietoja vesilämpötiloja ja lyhyitä haudutusaikoja
- Kestää useita haudutuksia
- Paras lopputulos, kun teelehdet saavat hautua vapaasti vedessä, esim iso väljä siivilä tai gongfu- teekannu
- Tuoksussa tuoretta mangoa, maussa herkkää ja pehmeää vehreyttä sekä savuisuutta
Nyt nämä kaksi teetä Xinyang Maojian & Biluochun Chayan verkkokaupassa ja myymälässä -15% torstaihin 19.5.2022 saakka!
Nyt kun teet ovat tuoreimmillaan ja parhaassa mahdollisessa maussaan, suosittelen maistaan niitä lämmöllä ja tutustumaan tuoreen teen maailmaan. Tuore tee on mielestäni paras ja aidoin mahdollinen tee-elämys päällä maan. Nautinnollisia teehetkiä kaikille!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography