• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yleinen  /  11.10.2016

Teessä ei ole kyse vain mausta

by Matias

dahongbao_1

Tee on hämmästyttävän monipuolinen juoma, josta voi löytää aina uusia makuja ja tuoksuja. Tutkimusten mukaan teestä on löydetty yli 600 aromaattista yhdistettä (kahvista ja viinistä yli 900). Eri teelaatujen käsittelyn tai teen iättämisen vaikutusta teen aromiin ei ole tutkittu vielä paljoa, joten luku voi vielä helposti kasvaa.

Teessä ei ole kuitenkaan kyse vain mauista tai tuoksuista. Varsinkin kiinalaisessa teekulttuurissa on kehittynyt kokonainen sanasto teen aiheuttamille moninaisille tuntemuksille. Ajan myötä jokainen teenjuoja voi oppia tuntemaan tarkemmin näitä ilmiöitä.

Alkumausta palaavaan makuun

Nykyään tiedämme suuren osan mausta olevan itseasiassa tuoksua. Siksi myös teessä tuoksu ja maku liittyvät erottomattomasti toisiinsa.

Teen aromaattiset yhdisteet hapettuvat, kun tee on kosketuksissa ilman kanssa. Siksi jokaisen haudutuksen tuoksu muuttuu hienovaraisesti, jolloin myös maku muuttuu.

Siemaistuaan teetä juoja voi ensimmäisenä tunnistaa niin sanotun alkumaun, joka kertoo paljon teestä. Se voi olla pyöreä, raikas ja aromaattinen, tai ohut, kuiva ja hillitty. Tämän jälkeen kieli alkaa aistia tarkempia makuja teestä, esimerkiksi hedelmää, kukkaisuutta tai ruohomaisuutta.

Sen jälkeen kun teen on nielaissut, maku palaa usein suuhun niin sanottuna palaavana makuna. Toisinaan tämä erotetaan jälkimausta, joka on pikemminkin maun viipyilevät piirteet juuri ennen kuin maku katoaa suusta. Palaava maku johtuu siitä, että nielaistun teen aromit palaavat hengitettäessä nielun kautta nenään, jossa ne aistitaan erilaisena kuin ensimmäisellä kerralla.

Suutuntuman tärkeys

Sitä mukaan kun teenjuoja kerryttää kokemusta, hänellä on tapana siirtää huomionsa mausta ja tuoksusta entistä enemmän teen suutuntumaan.

Suutuntumalla voidaan tarkoittaa useita eri tuntemuksia, joita tee aiheuttaa suussa ja kurkussa. Teessä on esimerkiksi erilaisia tekstuureita, jotka voi tuntea kielellään ja kurkussa: se voi olla painavaa ja silkkisen pehmeää tai ohutta ja vetistä.

Kitkeryyden, karvauden ja astrigenssin eli kuivuuden tuntemuksia voidaan pitää osana suutuntumaa. Näistä kaikista kokeneet teenjuojat erottavat eritasoisia asteita. Kitkeryys voi esimerkiksi olla kuivattavaa ja lyhytkestoista tai viipyilevää ja pehmeää. Toisinaan kitkeryys on myös lempeää ja tuntuu taipuvan hedelmäiseksi tai marjaiseksi mauksi laitamiltaan.

Toisinaan tee jättää nieluun makean tunteen, kuin olisi juuri nielaissut sokeripalan. Tämän makeuden huomaa varsinkin nielaistaessa ja se voi vaihdella voimakkuudeltaan ja kestoltaan. Nielussa tuntuvaa makeutta pidetään usein laadukkaan teen tuntomerkkinä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Tutustu Chayan teevalikoimaan tästä linkistä

Tags

  • suutuntuma
  • teen maku

Artikkelien selaus

Yksinkertaisin tapa hauduttaa teetä
5 Year Old Puerh – Aloitteleville puerhin juojille

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi