Tee on hämmästyttävän monipuolinen juoma, josta voi löytää aina uusia makuja ja tuoksuja. Tutkimusten mukaan teestä on löydetty yli 600 aromaattista yhdistettä (kahvista ja viinistä yli 900). Eri teelaatujen käsittelyn tai teen iättämisen vaikutusta teen aromiin ei ole tutkittu vielä paljoa, joten luku voi vielä helposti kasvaa.
Teessä ei ole kuitenkaan kyse vain mauista tai tuoksuista. Varsinkin kiinalaisessa teekulttuurissa on kehittynyt kokonainen sanasto teen aiheuttamille moninaisille tuntemuksille. Ajan myötä jokainen teenjuoja voi oppia tuntemaan tarkemmin näitä ilmiöitä.
Alkumausta palaavaan makuun
Nykyään tiedämme suuren osan mausta olevan itseasiassa tuoksua. Siksi myös teessä tuoksu ja maku liittyvät erottomattomasti toisiinsa.
Teen aromaattiset yhdisteet hapettuvat, kun tee on kosketuksissa ilman kanssa. Siksi jokaisen haudutuksen tuoksu muuttuu hienovaraisesti, jolloin myös maku muuttuu.
Siemaistuaan teetä juoja voi ensimmäisenä tunnistaa niin sanotun alkumaun, joka kertoo paljon teestä. Se voi olla pyöreä, raikas ja aromaattinen, tai ohut, kuiva ja hillitty. Tämän jälkeen kieli alkaa aistia tarkempia makuja teestä, esimerkiksi hedelmää, kukkaisuutta tai ruohomaisuutta.
Sen jälkeen kun teen on nielaissut, maku palaa usein suuhun niin sanottuna palaavana makuna. Toisinaan tämä erotetaan jälkimausta, joka on pikemminkin maun viipyilevät piirteet juuri ennen kuin maku katoaa suusta. Palaava maku johtuu siitä, että nielaistun teen aromit palaavat hengitettäessä nielun kautta nenään, jossa ne aistitaan erilaisena kuin ensimmäisellä kerralla.
Suutuntuman tärkeys
Sitä mukaan kun teenjuoja kerryttää kokemusta, hänellä on tapana siirtää huomionsa mausta ja tuoksusta entistä enemmän teen suutuntumaan.
Suutuntumalla voidaan tarkoittaa useita eri tuntemuksia, joita tee aiheuttaa suussa ja kurkussa. Teessä on esimerkiksi erilaisia tekstuureita, jotka voi tuntea kielellään ja kurkussa: se voi olla painavaa ja silkkisen pehmeää tai ohutta ja vetistä.
Kitkeryyden, karvauden ja astrigenssin eli kuivuuden tuntemuksia voidaan pitää osana suutuntumaa. Näistä kaikista kokeneet teenjuojat erottavat eritasoisia asteita. Kitkeryys voi esimerkiksi olla kuivattavaa ja lyhytkestoista tai viipyilevää ja pehmeää. Toisinaan kitkeryys on myös lempeää ja tuntuu taipuvan hedelmäiseksi tai marjaiseksi mauksi laitamiltaan.
Toisinaan tee jättää nieluun makean tunteen, kuin olisi juuri nielaissut sokeripalan. Tämän makeuden huomaa varsinkin nielaistaessa ja se voi vaihdella voimakkuudeltaan ja kestoltaan. Nielussa tuntuvaa makeutta pidetään usein laadukkaan teen tuntomerkkinä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.