Tiibetiläinen voitee, joka valmistetaan perinteisesti jakinmaidosta ja -voista, on yksi niistä useista paikallisista tee-erikoisuuksista, joita ympäri maailmaa tavataan.
Vaikka maku saattaa vaatia totuttelua ”normaaliin” teehen tottuneelta, on tiibetiläinen tee kiinnostava kokemus niille, jotka haluavat oppia lisää teekulttuurista.
Voiteetä juodaan eniten Himalajan alueen kansojen keskuudessa, mutta maahanmuuton myötä tiibetiläistä teetä nautitaan nyt ympäri maailmaa. Voiteetä kannattaa kokeilla myös tiibetiläisen tai nepalilaisen aterian jälkeen tasapainottamaan ruuan mausteisuutta.
Voiteen perusraaka-aineet ovat maito, tee, voi ja suola. Teen erikoinen maku juontaa sen valmistuksessa perinteisesti käytetystä jakinmaidosta ja -voista sekä ikääntyneestä puerh-teestä. Suomalaisista raaka-aineista valmistettu voitee on maultaan paljon miedompaa.
Perinteinen valmistus aloitetaan keittämällä puerh-teetä vedessä usean tunnin ajan. Kun lehdet siivilöidään pois, jäljelle jää eräänlainen öljymäinen teetiiviste, jota voidaan säilöä erillisissä astioissa. Varsinaisen voiteen valmistusta varten tätä teetiivistettä lisätään pieni määrä puiseen kirnuun yhdessä suolan, kuuman maidon tai veden ja voin kanssa. Nykypäivänä kirnun voi korvata helposti tehosekoittimella tai vatkaamalla seosta käsin. Kirnuamisen jälkeen valmis juoma voidaan kaataa kuppeihin.
Tällä tavalla valmistettu tee sisältää runsaasti teen antioksidantteja, kofeiinia sekä hieman kaloreita voista ja maidosta. Kyse onkin periaatteessa ohuesta keitosta, josta Himalajan kansat ovat saanneet paljon niitä ravintoaineita, joita alueen ruokavaliosta muuten puuttuu. Voitee onkin ollut satojen vuosien ajan olennainen osa Himalajan kansojen ruokavaliota. Perinteisesti kiinalaiset pitivät rajan takaiset ”barbaarikansat” tyytyväisinä maksamalla näille eräänlaista suojelurahaa teekakkuina, niin sanottuna rajateenä.
Tee ei pitänyt rajakansoja tyytyväisinä ikuisesti. 1600-luvulla Manchurian kansat valloittivat Kiinan ja perustivat Qing-dynastian, viimeisen Kiinan keisarillisista dynastioista ennen vallankumousta. Tuona aikana voiteetä juotiin myös keisarin hovissa, jota kiinalaiset voiteetä barbaarisena jäänteenä pitäneet oppineet kammoksuivat.