• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Musta tee, Yleinen  /  21.7.2021

Uniikki musta liljankukkaistee: Diang Hong Black Pagoda

by Miska Tuononen

Kun kesän kovimmat helteet alkavat hellittää, ja vihdoin niitä kauan toivottuja sadepäiviä alkaa tulla, syttyy samalla myös halu ryhtyä jälleen juomaan enemmän mustia ja tummempia teitä, joista voi löytää kaipaamiaan syviä ja maanläheisiä makumaailmoja. Mieli ei kuitenkaan tee välttämättä mitään liian tummaa tai vahvaa, vaan jotakin pehmeää ja ryhdikästä, mielellään meripihkanpunaista ja hunajaisuuteen taittuvaa…

Näihin mieltymyksiin ja ajatuksiin löysin teekaappiani läpi kaivaessani juuri täydellisen teen: kiinalaisen mustan Diang Hong Black Pagoda– teen Yunnanista (Fengqingin alueelta), Etelä/Luoteis-Kiinasta, jota pidetään myös teepensaan alkukotina. Yunnanilaisen mustan teen tunnistaa helposti nimestä ”Diang hong”, joka tarkoittaa ”Yunnanilaista punaista”. (Kiinassa meille länsimaisille tunnettua mustaa teetä kutsutaan punaiseksi teeksi, kun taas länsimaissa punaista teetä kutsutaan mustaksi.)

Diang Hong Black Pagoda- teetä kuivana. Oranssit osat ovat kuivattuja liljan kukkia.

Diang hong Black pagoda– tee on siitä uniikkia, sillä se on sidottu käsin kartion muotoon (kukkaistee tyylillä) ja siinä on mukana kuivattuja liljan kukkia. Kun teetä hauduttaa, se aukeaa kauniisti kukkasen muotoon, samalla vapauttaen kauniin liljan kukan täyteen loistoonsa. Liljan kukasta itsestään ei suuresti makua irtoa, vaan sen tehtävä on enemmänkin esteettinen. Teessä on kuitenkin luonnostaan kukkea, hunajainen maku.

Tämä tee on parhaimmillaan juotuna suoraan lasisesta astiasta tai haudutettuna isossa lasisessa teekannussa, kaataen sen sitten pienempiin teekuppeihin. Visuaalinen elämys, jonka aukeava ”teekukka” tuottaa on oleellinen osa tämän teen nautintoa, joten siksi lasista juoma-astiaa suositellaan.

Auennut ”teekukka” muutaman minuutin haudutuksen jälkeen.

Itse juon Diang Hong Black Pagoda- teeni suuresta ja paksusta lasisesta teepullosta, heittäen yhden teekukan kuppiin ja kaadan sitten päälle n. 90-100 asteista vettä ja juon sen kun tee on alkanut hiukan viiletä. Pitkä, hidas haudutus toimii hyvin myös tämän teen kanssa (n.5-8+ minuuttia), mutta myös lyhyempi 3-4 minuuttiakin toimii hyvin.

Tämän teen pehmeä maku ei juuri kitkeröidy. Esimerkiksi itse tykkään aamuisin heittää yhden teekukan suoraan teekuppiin kuuman veden kanssa ja sitten juoda teen vähän normaalia vahvempana pitemmän haudutuksen kera, jolloin siitä irtoaa myös juomaan enemmän kofeiinia.

Maku teessä on Yunnanilaisen mustan teen tapaan maltainen, miedon mokkakahvimainen ja syvällisen suklainen. Mausta löytyy myös makeaa hunajaisuutta ja liljan kukan tuomaa hempeää ja kukkeaa maanläheistä aromia. Yunnanilaisissa Dianhong-teissä on hiukan samantyyppinen makumaailma, kuin Intialaisissa Assam-teissä, joissa on myös pippurisen suklaisia ja viljaisia vivahteita.

Lyhykäisyydessään tämä tee on erittäin miellyttävä, helppo juotava ja makuaistia tyydyttävä, vivahteikas ja mieltä lämmitävä tee viileneviin kesäpäiviin ja myöhemmin tulevaan ihanaan syksyyn.

Täältä löydät Diang Hong Black Pagoda-teen Chayan verkkokaupasta: https://www.chaya.fi/dian-hong-black-pagoda-musta-tee-alk-25-g.html

-MISKA

Tags

  • Dianghong black pagoda
  • kiinalainen tee
  • kukkaistee
  • musta tee
  • teen maistelu

Artikkelien selaus

Darjeeling first flush- tee, teiden ”samppanja”
Teetä kellon ympäri: teesuositukseni päivän jokaiselle tunnille!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi