• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Teen historia, Yleinen  /  20.11.2014

Veden keittämisen taito

by Matias

Teekulttuurissa mikään ei ole niin yksinkertaista kuin miltä se ensisilmäyksellä vaikuttaa. Täydellistä teehaudutusta metsästäessä täytyy kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Tee on 99% vettä. Siksi vesi ja veden keittäminen on yksi tärkeimmistä haudutuksen laatua määrittävistä tekijöistä.

Veden keittäminen

vesitesti

Vanha kiinalainen oppi neuvoo lämmittämään vettä kiehauttamiseen saakka. Tärkeintä on, ettei vesi pääse kiehumaan raivoisasti pitkään, sillä tämä ”tappaa” veden. Huomiossa saattaa olla jotakin perää, sillä keittäminen vähentää veden happipitoisuutta, ja happi auttaa vapauttamaan teen maun.

Mutta onko veden keittämisellä todella mitään vaikutusta teen makuun? Päätin ottaa asiasta selvää.

Haudutin saman määrän teetä kahdessa samanlaisessa lasissa. Toinen haudutettiin juuri kiehahtaneella vedellä, toinen noin minuutin täydellä voimalla kiehuneella vedellä.

Teen tuoksusta pystyi heti erottamaan pienen, mutta selkeän eron. Kiehahtaneen veden haudutukseen verrattuna keitetyn veden haudutuksen sävyt vaikuttivat jotenkin venytetyiltä ja kylmiltä. Kiehahtaneen veden haudutus tuoksui sen sijaan tiiviiltä ja täydemmältä.

Sama ero toistui maussa. Kiehahtaneen veden haudutus maistui pyöreältä ja tiiviiltä, lisäksi makua seurasi pieni makea vivahde. Keitetyn veden haudutus taas maistui oudon vääristyneeltä, eikä maussa ollut makeutta.

Kun teet hautuivat pidempään, erot tuntuivat katoavan. Tai sitten suuni tottui teen makuun eikä enää huomannut eroa haudutusten välillä.

Niiden, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan teensä laatua, kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää huomiota veden keittämiseen. Parasta on antaa veden kiehahtaa, mutta lopettaa lämmitys ennen kuin vesi kerkeää kiehumaan kunnolla.

Artikkelien selaus

Korealainen tee
Teekannun käyttöönotto

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi