Teekulttuurissa mikään ei ole niin yksinkertaista kuin miltä se ensisilmäyksellä vaikuttaa. Täydellistä teehaudutusta metsästäessä täytyy kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.
Tee on 99% vettä. Siksi vesi ja veden keittäminen on yksi tärkeimmistä haudutuksen laatua määrittävistä tekijöistä.
Veden keittäminen
Vanha kiinalainen oppi neuvoo lämmittämään vettä kiehauttamiseen saakka. Tärkeintä on, ettei vesi pääse kiehumaan raivoisasti pitkään, sillä tämä ”tappaa” veden. Huomiossa saattaa olla jotakin perää, sillä keittäminen vähentää veden happipitoisuutta, ja happi auttaa vapauttamaan teen maun.
Mutta onko veden keittämisellä todella mitään vaikutusta teen makuun? Päätin ottaa asiasta selvää.
Haudutin saman määrän teetä kahdessa samanlaisessa lasissa. Toinen haudutettiin juuri kiehahtaneella vedellä, toinen noin minuutin täydellä voimalla kiehuneella vedellä.
Teen tuoksusta pystyi heti erottamaan pienen, mutta selkeän eron. Kiehahtaneen veden haudutukseen verrattuna keitetyn veden haudutuksen sävyt vaikuttivat jotenkin venytetyiltä ja kylmiltä. Kiehahtaneen veden haudutus tuoksui sen sijaan tiiviiltä ja täydemmältä.
Sama ero toistui maussa. Kiehahtaneen veden haudutus maistui pyöreältä ja tiiviiltä, lisäksi makua seurasi pieni makea vivahde. Keitetyn veden haudutus taas maistui oudon vääristyneeltä, eikä maussa ollut makeutta.
Kun teet hautuivat pidempään, erot tuntuivat katoavan. Tai sitten suuni tottui teen makuun eikä enää huomannut eroa haudutusten välillä.
Niiden, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan teensä laatua, kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää huomiota veden keittämiseen. Parasta on antaa veden kiehahtaa, mutta lopettaa lämmitys ennen kuin vesi kerkeää kiehumaan kunnolla.