kuvassa ympäri vuoden virtaava lähde Hyvinkäällä Sveitsin metsässä
Viimeisten blogipostausten aikana olemme kiinnittäneet huomiota moneen teen tärkeään ja usein laiminlyötyyn piirteeseen. Nyt jatkamme samaa linjaa kiinnittämällä huomion veteen.
Vesi on meille itsestäänselvyys. Suomen hanavesi on yleisesti ottaen laadukasta, vaikka toisin paikoin sen laatu saattaakin vaihdella. Kun teenjuoja laskee vettä hanasta vedenkeittimeen, hän usein antaa veden ensin juosta hetken, jotta putkiin jäänyt vanha vesi virtaa ulos ja raikas vesi pääsee juoksemaan putkista.
Näin tehdessään juoja samalla toteuttaa yhtä kiinalaisen teeperinteen ohjenuorista. Teeveden tulisi nimittäin aina olla virtaavaa ja tuoretta.
Tämän lisäksi kiinalainen teekulttuuri sisältää runsaasti mitä yksityiskohtaisempia ohjeita veden laadusta ja sen keräämisestä. Ihanteellisesti vettä kerätään vuorelta luonnonlähteestä, sillä tällaisen veden katsotaan omaavan vuoren energiaa. Muinoin kiinalaiset keräsivät vettä myös joesta, mutta kääntyivät kaivoveden puoleen vasta pakon edessä. Kaivovesi ei nimittäin virtaa ja on siksi seisahtanutta.
Tee on 99% vettä, joten luonnollisesti siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jos tahtoo saada parhaan tuloksen teestään. Vaikka meillä Suomessa on vähän mahdollisuuksia kerätä vettä vuorten lähteistä, löytyy kuitenkin koko Suomesta raikasvetisiä ja puhtaita lähteitä. Myös Etelä-Suomen kaupunkien lähistöillä virtaa juomakelpoista vettä.
Ennen lähdeveden juomista kannattaa kuitenkin varmistaa netistä, että kyseisen lähteen vesi on todettu juomakelpoiseksi. Teehen toki käytetään vain keitettyä vettä, joten se tappaa bakteerit, mutta ei välttämättä muita saastumia, esimerkiksi raskasmetalleja. Usein lähteillä on kyltti, joka varoittaa veden juomisesta, jos vesi on todettu juomakelvottomaksi.
Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan vesi on teen substanssi ja tee on veden olemus. Substanssi (substance) on vaikea sana kääntää suomeksi, mutta sen voi kuvitella eräänlaiseksi ruumiillistumaksi. Tee on henki, jolle vesi antaa muodon.
Toisen kiinalaisen viisauden mukaan hyvä vesi voi tehdä huonommasta teestä hyvää, mutta huono vesi pilaa jopa laadukkaimman teen. Siksi teenjuojan kannattaa kiinnittää huomiota vetensä laatuun. Tämä tulee usein luonnostaan teenjuojalle, sillä kun makuaisti kehittyy teenmaistelun myötä, alkaa juoja huomaamaan eroja myös eri vesien maussa.