• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Kiinalainen vihreä tee, Teen hauduttaminen, Yleinen  /  7.10.2021

Vihreää teetä vuoristojen kupeesta: Sichuan Mao Jian

by Miska Tuononen
Sichuan Mao Jianin lehdet ovat suoria ja neulasmaisia.

Sichuanilaiset teet jäävät harmillisesti usein muiden kiinalaisten teiden varjoon. Keski-Kiinassa vuoristojen ympäröimänä sijaitseva Sichuanin maakunta eroaa muista Kiinan teenviljelyalueista huomattavasti kuivan ilmansa takia, jonka vuoksi teenviljely Sichuanissa ei ole niin massiivista, kuin esim Itäisessä Kiinassa. Sichuanista löytyy kuitenkin myös kosteaa subtrooppista ilmastoa monsuunisateineen, mutta valtaosa maakunnan ilmastosta on huomattavasti kuivempaa kuin esim. Etelä- tai Itä-Kiinassa. Erityisesti maakunnan luoteessa sijaitsevissa kuivimmassa osissa aavikoituminen on vakava ongelma, joten teetä Sichuanissa kasvatetaankin vain maakunnan kosteammilla alueilla.

Sichuanin maakunta Kiinan kartalla. Sichuan jakaa rajansa etelästä Yunnanin maakunnan kanssa ja kaakosta Guizhoun maakunnan kanssa, joissa myös molemmissa tuotetaan teetä.

Nimen Mao Jian on saattanut nähdä muissakin kiinalaisissa teissä, kuten arvostetuissa Xin Yang Mao Jian ja Du Yun Mao Jian– teissä. Mao Jian teen nimessä tarkoittaa karvaista ja terävää, joka viittaakin kuivien teelehtien ulkonäköön. Kuivat Mao Jian- teelehdet ovat teräviä, pitkiä ja ohuita, ja muistuttavat muodoltaan männynneulasia tai pieniä keppejä.

Lehdet ovat syvän vihreitä ja sammalen värisiä.

Sichuanista tulevat teet ovat usein kevyitä ja hentoja, mutta hentoudestaan huolimatta ne ovat täynnä makua. Tämä tee onkin oiva esimerkki laadukkaasta ja samalla erittäin huokeahintaisesta Sichuanilaisesta vihreästä teestä.

Henkilökohtaisesti kiinalaisen vihreän teen suurena kuluttajana ja ystävänä voin paljastaa tämän kyseisen teen olevan yksi omista suosikeistani. Tässä teessä maku on erittäin uniikki ja luonteikas, sekä tuoksu on suorastaan ruusuinen, kun oikein kunnolla lähtee nuuhkimaan. Eikun siis maistamaan!

Kultainen kuppi korostaa Sichuan Mao Jian- teen teehauteen kellertävää sävyä.

Tuoksu

Sichuan Mao Jianissa on selkeän kukkea tuoksu. Haistelemalla kuivaa teetä voit löytää siitä vahvasti erottuvaa ruusun tuoksua (esim. kurtturuusu), persikkaisuutta ja oshmantus-kukan vivahteita. Tuoksumaailma tuo vahvasti mieleeni Kiinan, kaikkine kauniine kukkivine kukkineen. Haudutetuissa märissä teelehdissä on vehreä ja makea tuoksu.

Maku

Maku Sichian Mao Jianissa on vahvan vehreä ja erittäin pehmeä. Maku muistuttaa hieman jopa Korealaisia vihreitä teitä vehreytensä ja raikkautensa vuoksi. Tee on hyvin keväinen ja raikas, ja tuo mieleeni aamukasteen. Vaikka runko on hento, se on samalla hyvin selkeä ja suoraviivainen. Maussa on lisäksi pientä kermaisuutta.

Haudutus

Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 1–3 min, 60–80 °C

Sichuan Mao Jian– teetä voi hauduttaa millä tahansa haluamallaan tyylillä. Se toimii mainiosti teepannuun tehtynä, suoraan siivilällä kuppiin hauduttamalla, gongfu-haudutuksella tai jopa suoraan teelehtiä kupin pohjaan laittamalla, kaataen sitten kuuman veden teelehtien päälle (tämä on ns. ”laiskan päivän kikka” ja tällä tyylillä teestä tulee myös esiin enemmän sen karvaita ja teräviä makuja, sekä kofeiinia liukenee teehen enemmän!).

Itse tykkään nauttia tämän teen hauduttamalla sen siivilällä suoraan kuppiin. Tämä tee on parasta nautittuna mukavan vahvana pienemmästä teekupista (1-2dl kokoisesta). Mukavan vahva tässä tarkoittaa sitä, että muistaa laittaa tarpeeksi teelehtiä suhteutettuna nestemäärään, jotta teestä ei tule liian laimeaa/vetistä. Maku kun on hento, ei teestä kannata tehdä liian laihaa, vaan noudattaa haudutusohjeita tarkasti.

Täältä löydät Sichuan Mao Jian- teen Chayan verkkokaupasta! https://www.chaya.fi/sichuan-mao-jian-vihrea-tee.html

Maukkaita ja raikkaita teehetkiä kiinalaisten vihreiden teiden parissa, nam ja xie xie!

-MISKA

Tags

  • kiinalainen vihreä tee
  • Sichuan
  • Sichuan Mao Jian
  • Vihreä tee

Artikkelien selaus

Maistelussa: Tianfuxiang 7572 shu 2007 puerh-tee!
Etelä-Kiinalainen maidonpehmeä Oolong -tee: Yashi Dan Cong!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi