

Sichuanilaiset teet jäävät harmillisesti usein muiden kiinalaisten teiden varjoon. Keski-Kiinassa vuoristojen ympäröimänä sijaitseva Sichuanin maakunta eroaa muista Kiinan teenviljelyalueista huomattavasti kuivan ilmansa takia, jonka vuoksi teenviljely Sichuanissa ei ole niin massiivista, kuin esim Itäisessä Kiinassa. Sichuanista löytyy kuitenkin myös kosteaa subtrooppista ilmastoa monsuunisateineen, mutta valtaosa maakunnan ilmastosta on huomattavasti kuivempaa kuin esim. Etelä- tai Itä-Kiinassa. Erityisesti maakunnan luoteessa sijaitsevissa kuivimmassa osissa aavikoituminen on vakava ongelma, joten teetä Sichuanissa kasvatetaankin vain maakunnan kosteammilla alueilla.

Nimen Mao Jian on saattanut nähdä muissakin kiinalaisissa teissä, kuten arvostetuissa Xin Yang Mao Jian ja Du Yun Mao Jian– teissä. Mao Jian teen nimessä tarkoittaa karvaista ja terävää, joka viittaakin kuivien teelehtien ulkonäköön. Kuivat Mao Jian- teelehdet ovat teräviä, pitkiä ja ohuita, ja muistuttavat muodoltaan männynneulasia tai pieniä keppejä.

Sichuanista tulevat teet ovat usein kevyitä ja hentoja, mutta hentoudestaan huolimatta ne ovat täynnä makua. Tämä tee onkin oiva esimerkki laadukkaasta ja samalla erittäin huokeahintaisesta Sichuanilaisesta vihreästä teestä.
Henkilökohtaisesti kiinalaisen vihreän teen suurena kuluttajana ja ystävänä voin paljastaa tämän kyseisen teen olevan yksi omista suosikeistani. Tässä teessä maku on erittäin uniikki ja luonteikas, sekä tuoksu on suorastaan ruusuinen, kun oikein kunnolla lähtee nuuhkimaan. Eikun siis maistamaan!

Tuoksu
Sichuan Mao Jianissa on selkeän kukkea tuoksu. Haistelemalla kuivaa teetä voit löytää siitä vahvasti erottuvaa ruusun tuoksua (esim. kurtturuusu), persikkaisuutta ja oshmantus-kukan vivahteita. Tuoksumaailma tuo vahvasti mieleeni Kiinan, kaikkine kauniine kukkivine kukkineen. Haudutetuissa märissä teelehdissä on vehreä ja makea tuoksu.
Maku
Maku Sichian Mao Jianissa on vahvan vehreä ja erittäin pehmeä. Maku muistuttaa hieman jopa Korealaisia vihreitä teitä vehreytensä ja raikkautensa vuoksi. Tee on hyvin keväinen ja raikas, ja tuo mieleeni aamukasteen. Vaikka runko on hento, se on samalla hyvin selkeä ja suoraviivainen. Maussa on lisäksi pientä kermaisuutta.
Haudutus
Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 1–3 min, 60–80 °C
Sichuan Mao Jian– teetä voi hauduttaa millä tahansa haluamallaan tyylillä. Se toimii mainiosti teepannuun tehtynä, suoraan siivilällä kuppiin hauduttamalla, gongfu-haudutuksella tai jopa suoraan teelehtiä kupin pohjaan laittamalla, kaataen sitten kuuman veden teelehtien päälle (tämä on ns. ”laiskan päivän kikka” ja tällä tyylillä teestä tulee myös esiin enemmän sen karvaita ja teräviä makuja, sekä kofeiinia liukenee teehen enemmän!).
Itse tykkään nauttia tämän teen hauduttamalla sen siivilällä suoraan kuppiin. Tämä tee on parasta nautittuna mukavan vahvana pienemmästä teekupista (1-2dl kokoisesta). Mukavan vahva tässä tarkoittaa sitä, että muistaa laittaa tarpeeksi teelehtiä suhteutettuna nestemäärään, jotta teestä ei tule liian laimeaa/vetistä. Maku kun on hento, ei teestä kannata tehdä liian laihaa, vaan noudattaa haudutusohjeita tarkasti.

Täältä löydät Sichuan Mao Jian- teen Chayan verkkokaupasta! https://www.chaya.fi/sichuan-mao-jian-vihrea-tee.html
Maukkaita ja raikkaita teehetkiä kiinalaisten vihreiden teiden parissa, nam ja xie xie!
-MISKA