Watanabe Yakushima Kabuse Shincha on vuonna 2018 tuotettu japanilainen ensimmäisen sadon vihreä tee eli shincha. Tätä teetä tuotettiin vain pieni määrä, mutta suomalaisten teenystävien onneksi kerkesimme nappaamaan oman osamme Chayaan!
Watanabe – pieni perhetila saarella
Watanaben perheen tila sijaitsee pienellä Yakushiman saarella Kagoshiman prefektuurissa, aivan Japanin etelärannikon tuntumassa. Sammuneet tulivuoret vievät suuren osan saaren pinta-alasta, eikä saarella ole tilaa kuin muutamalle teeviljelmälle. Yakushimassa asuu vakituisesti vain noin 13 000 henkilöä.
Saaren harva-asutus ja haastava maasto sopii hyvin teetuottaja Mankichi Watanaben ja hänen vaimonsa viljelytyyliin. He ovat omistautuneet luomuviljelylle, ja koska Watanaben teetilan vieressä ei ole muita viljelmiä, teekasveja ei tarvitse suojata vierailta kemikaaleilta.
Watanabet pystyvät prosessoimaan kaikki valmistamansa teelaadut alusta loppuun saakka omalla tilallaan. Höyrytys, rullaus, kuivaus ja lajitelu voidaan suorittaa ilman pitkiä kuljetusmatkoja, jonka ansiosta lehtien laatu ei kärsi tuotantoprosessin aikana.
Monimuotoinen luomutila
Luonnonmukaisuus on Mankichi Watanaben viljelyfilosofian ohjaava periaate. Tämä näkyy selkeästi esimerkiksi teetilan monimuotoisuudessa.
Vaikka Watanaben viljelmä on suhteellisen pieni, se koostuu useista eri teelajikeista. Näihin lukeutuu muun muassa Sae Midori, Asatsuyu, erittäin harvinainen Kuritawase sekä tietenkin Japanin suosituin lajike Yabukita. Osa kasveista varjostetaan ennen sadonkorjuuta, osa jätetään varjostamatta.
Sama monimuotoisuus näkyy myös Watanaben tuottamissa teelaaduissa, jotka ovat useimmiten tuotettu eri teelajikkeiden sekoituksesta. Näin saadaan aikaan tasapainoista teetä, joka ei kuitenkaan ole tasapaksua, vaan täynnä kiinnostavia yksityiskohtia.
Lisäksi Watanabet kokeilevat usein erilaisia teen tuotantomenetelmiä. Japanilainen teen prosessointitapa voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta taitava tuottaja voi vaikuttaa suuresti lopputulokseen hienovaraisilla muutoksilla. Esimerkiksi lehtien höyrytysastetta tai rullauksen voimakkuutta säätämällä voi muuttaa teen makua.
Miten Kabuse Shincha 2018 on valmistettu?
Kabuse tarkoittaa japaniksi varjostettua ja shincha kevään ensimmäisen sadon sencha-teetä. Watanabe Yakushima Kabuse Shincha on siis vuoden 2018 ensimmäisen sadon varjostettua vihreää teetä Yakushiman saarelta.
Mankichi Watanabe tuottaa tätä teetä vuosittain yhdistelemällä harvinaisempien teelajikkeiden satoa. Tähän teelaatuun käytetyt lajikkeet ovat Kuritawase, Sae Midori ja Asatsuyu. Watanaben perhetilalla kasvaa vain rajoitetusti näitä lajikkeita, jonka vuoksi tätä Kabuse Shinchaa tuotetaan vain erittäin pieniä määriä, n. 25kg vuodessa.
Teepensaat varjostetaan noin 2 viikkoa ennen sadonkorjuuta. Varjostaminen on hyvin tärkeä piirre japanilaisessa teekulttuurissa, esimerkiksi matcha-tee valmistetaan aina varjostetuista teelehdistä. Varjostaminen tekee teen mausta syvempää, umamimaisempaa, ja makeampaa. Lisäksi se kasvattaa rauhoittavan l-teaniinin määrää ja tekee lehdistä tummemman värisiä.
Miltä se maistuu?
Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2018 on luonteeltaan hyvin hedelmäinen ja pirteä tee. Kuivien lehtien tuoksu täyttää ilman heti kun teepussin avaa. Lehdet tuoksuvat voimakkaan hedelmäisiltä sekä raikkaan kukkaisilta, ja niissä on täyteläinen maitomainen ja hieman pähkinäinen tuoksu.
Maku on kirkas ja siinä on sellaista kieltä kostuttavaa eloisuutta, jota vain erittäin tuoreesta vihreästä teestä voi löytää. Siinä voi aistia hieman ruohoista umamia ja pähkinää, mutta pääpiirteittäin maku on pirteän hedelmäinen ja makea. Myöhemmillä haudutuksilla kun umamin sävyt haihtuvat, teen kukkaiset orkidean sävyt pääsevät loistamaan.
Suutuntumaltaan tee on pyöreä, pehmeä ja makea. Tämä suutuntuma kantaa pitkälle aina viimeisiin haudutuksiin asti, eikä tee tunnu missään vaiheessa vetiseltä. Haudutetut lehdet ovat kauniin tumman vihreitä, niissä voi selkeästi havaita varjostuksen vaikutuksen lehtien väriin.
Tilaa Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2018! |