Oolong on yksi mielenkiintoisimmista teeluokista, joiden tuotanto sijoittuu pääasiassa Kiinan itärannikolle Fujianin ja Guangdongin maakuntiin sekä Taiwanin saarelle.
Jos vihreä tee on määritelmällisesti 0% hapetettua ja musta tee 100%, oolongin hapetustaso voi olla mitä tahansa tältä väliltä. Juuri se tekee oolongista niin mielenkiintoisen ja monipuolisen teeluokan.
Wuyi-vuorten karu maasto
Ehdottomasti yksi kuuluisimmista oolongin tuotantoalueista sijaitsee Wuyi-vuorilla Fujianissa. Maisemaa hallitsevat lukuisat korkeat kalliot, joiden vuoksi teepensaat joutuvat kasvamaa karussa maastossa. Wuyi-vuorten oolong tunnetaankin yleisnimityksellä yancha eli kalliotee.
Wuyin alue on ollut tunnettu teestään jo ennen oolongin syntyä. Tällöin vuorilla valmistettiin vihreää, teekakuiksi painettua teetä. Nykyiset oolongin päätuotantoalueet kiistelevät siitä, missä ja milloin oolongin tuotanto todella alkoi. Erään teorian mukaan Wuyin oolongtuotanto on peräisin Guangdongin maakunnan alueelta muuttaneiden teeviljelijöiden mukanaan tuomista teepensaista. Kummatkin ovat muodoltaan pitkiä ja neulasmaisia, joten teoriassa voi hyvinkin olla perää.
Wuyi-vuorten monipuolinen maasto tekee tietyn oolongin alkuperän jäljittämisestä hankalaa. Korkealaatuisin tee tuotetaan Kiinan hallituksen määrittämällä noin 70 nelikökilometrin alueella, jonka teestä maksetaan vuosi vuodelta yhä korkeampaa hintaa. Jopa tämän pienen alueen sisällä teet voidaan lajitella sen perusteella ovat lehdet peräisin kasveista alueen keskeltä, reunamilta vai kokonaan alueen ulkopuolelta.
Kuuluisat oolongit
Wuyin alueella tuotetaan hyvin monta erilaista oolongia, joista vain kuuluisimmat tunnetaan lännessä. Wuyi-oolong tunnetaan yleisesti ottaen niiden korkeasta paahtotasosta sekä suoraviivaisesta hedelmäisestä mausta. Tämä yleisestys ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä yancha sisältää lukuisia ainutlaatuisia ja toisistaan erottuvia teelaatuja.
Ajan saatossa tietyt Wuyin oolongit ovat saavuttaneet legendaarisen statuksen. Nämä tunnetaan nimellä Si Da Ming Cong. Ne eivät ole ainoastaan Wuyi-vuorten tai oolongien parhaita teelaatuja, vaan vetävät vertoja mille tahansa Kiinan kuuluisalle teelle.
Ensimmäinen kuuluisa tee ei voi olla mikään muu kuin Da Hong Pao, jota monet pitävät parhaana oolongina. Da Hong Paon maku on paahteinen, mutta paahteisuuden alta nousee kukkainen ja pitkäkestoinen maku. Kaikki Da Hong Pao on peräisin muutamasta satoja vuosia vanhoista teepensaista, joiden pistokkaista on kasvatettu uusia pensaita.
Valikoimastamme löytyy Da Hong Pao (Good) sekä Da Hong Pao (Top). Jälkimmäisessä on käytetty nuorempia lehtiä, joka tekee teestä aromikkaamman, mutta kumpikin tarjoaa juojalle autenttisen Wuyi-oolongin kokemuksen.
Muita kuuluisia teelaatuja ovat Tie Luo Han eli ”rautainen soturimunkki” sekä Shui Jin Gui eli ”kultainen kilpikonna”. Tie Luo Han muistuttaa Da Hong Paota, mutta sen maku on hedelmäisempi ja täyteläisempi. Shui Jin Gui on näihin kahteen teehen verrattuna miedommin paahdettu, joka tekee siitä hienovaraisemman mutta erittäin aromikkaan teen.
Voit tutustua Chayan oolongvalikoimaan tarkemmin tästä linkistä.