
Wuyi on yksi suurimmista teen tuotantokeskuksista maailmanlaajuisesti. Wuyi oolong on perinteistä kiinalaista puoliksi hapetettua teetä. Wuyin oolong-tee kasvatetaan Wuyi-vuorella joka sijaitsee Fujianin maakunnan pohjoisosassa. Wuyi-tee kasvatetaan alueen korkeimmilla korkeuksilla. Koska teepensaat tuottavat tällaisessa maastossa pienemmän sadon, teen hinta on keskitasoa korkeampi.
Oolongin ylemmät laatuluokat ovat parhaasta lukien Fanciest / Extra Fancy, Fancy ja Extra Choice / Extra Fine. Kaikista Wuyi oolong-teelaaduista neljä kuuluisinta ovat Da Hong Pao (Big Red Robe), Tie Luo Han (Iron Arhat), Qilan (Special Orchid), Shui Jin Gui (Golden Turtle) ja Shui Xian (Water Lily).
Vanhempien pensaiden lehdistä valmistettu tee on erityisen kallista ja sitä on saatavilla kansainvälisillä markkinoilla rajoitetusti. Mainitsemisen arvoinen on myös alkuperäisistä pensaista kerätty Da Hong Pao tee, joka on yksi maailman kalleimmista teelajikkeista. Se on painoonsa verrattuna arvokkaampaa kuin kulta.
Vihreää teetä voi hauduttaa yleensä 2-3 kertaa, kun taas hyvä oolong-tee kestää 5–6 haudutusta ja erittäin laadukas 6-7 haudutusta. Tämän takia oolong-teen juontiin on kehitetty erityinen gōngfū -teeseremonia. Teeseremoniassa käytetään hyvin pientä teekannua, jossa on paljon teelehtiä, joita haudutetaan monta kertaa.
Ensimmäinen Oolong tee
Wuyi oolong on varhaisin valmistettu musta oolong-tee. Teen valmistus aloitettiin n. 400 vuotta sitten. Sitä kutsuttiin aiemmin englanniksi Bohea -nimellä. Wuyi oolong tunnetaan myös nimellä WuYi Yan Cha, joka tarkoittaa kiveä kiinan kielellä.
Da Hong Pao teen uskotaan olevan myös ensimmäinen oolong tee. Legendan mukaan keisarin äidin ollessa kipeänä hänelle tarjoittiin Da Hong Pao teetä. Juotuaan teen äiti parani ja kiitokseksi keisari lähetti ison punaisen viittansa suojelemaan pensaita joista kyseinen tee oli valmistettu. Tee nimettiin sitten Da Hong Paoksi (Iso Punainen Viitta).
Maku
Oolong-teen maku on yleisesti on hiukan käynyt ja puolittain hapettunut, sen maku on mustan ja vihreän teen väliltä. Kun vihreä tee on noin 0% hapetettua ja musta tee jopa 100% hapetettua, voi oolongin hapetustaso vaihdella 8–85% välillä. Tämä tekee oolong-teestä erittäin monimuotoisen teeluokan, josta jokainen varmasti löytää itselleen mieluisen teelaadun.
Oolongin annetaan hapettua yleensä noin 2–3 päivää. Sen jälkeen teelehdet paahdetaan. Paahtotaso vaihtelee hyvin kevyestä hyvin tummaan paahtoon. Miedosti hapetetut oolongit tapaavat olla kevyesti paahdettuja ja tummemmat oolongit vahvasti paahdettuja.
Myös teepensaan kasvatusalue voi vaikuttaa lehtien makuun. Esimerkiksi Wuyi oolong-teen kasvattaminen kivisessä maastossa antaa sille selvästi tummemman ja hedelmäisen maun kuin muissa oolong-teissä. Usein Wuyissa sanotaan olevan myös tiettyä mineraalisuutta tai ”kiven makua”. Makuero johtuu teen korkeammasta hapettumisesta.
Oolongin terveysvaikutukset
Oolong-tee voi nopeuttaa aineenvaihduntaa, alentaa kolesterolia, auttaa ruuansulatusta, tasoittaa verensokeria, vahvistaa vastustuskykyä ja vähentää hampaiden reikiintymistä sekä parantaa ihon ja hiusten kuntoa. Koska oolong-tee sisältää kofeiinia, suositellaan sitä juotavaksi vain kaksi kupillista päivässä.
Viime aikoina on myös saatu näyttöä siitä, että oolong sekä muut teelaadut voivat säädellä elimistön mikrobitasapainoa. Suoliston mikrobikannan epätasapainon epäillään vaikuttavan ylipainoon, ruoansulatusongelmiin ja jopa mielialaan. Säännöllinen teenjuonti voi siis vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen terveyteen!
Liity Chayan uutiskirjelistalle!
Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!
Emme spämmää turhilla mainosviesteillä, vaan jaamme aidosti kiinnostavaa ja asiantuntevaa materiaalia sopivin väliajoin. Lisäksi saat tietysti myös ainoastaan tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia. Liity nyt lukijoidemme joukkoon!