• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yleinen  /  17.5.2020

Wuyi Yan Cha – Korkealaatuinen tumma oolong-tee

by Matias
Wuyi-oolong teelehtiä ja teekuppi

Wuyi on yksi suurimmista teen tuotantokeskuksista maailmanlaajuisesti. Wuyi oolong on perinteistä kiinalaista puoliksi hapetettua teetä. Wuyin oolong-tee kasvatetaan Wuyi-vuorella joka sijaitsee Fujianin maakunnan pohjoisosassa. Wuyi-tee kasvatetaan alueen korkeimmilla korkeuksilla. Koska teepensaat tuottavat tällaisessa maastossa pienemmän sadon, teen hinta on keskitasoa korkeampi.

Oolongin ylemmät laatuluokat ovat parhaasta lukien Fanciest / Extra Fancy, Fancy ja Extra Choice / Extra Fine. Kaikista Wuyi oolong-teelaaduista neljä kuuluisinta ovat Da Hong Pao (Big Red Robe), Tie Luo Han (Iron Arhat), Qilan (Special Orchid), Shui Jin Gui (Golden Turtle) ja Shui Xian (Water Lily).

Vanhempien pensaiden lehdistä valmistettu tee on erityisen kallista ja sitä on saatavilla kansainvälisillä markkinoilla rajoitetusti. Mainitsemisen arvoinen on myös alkuperäisistä pensaista kerätty Da Hong Pao tee, joka on yksi maailman kalleimmista teelajikkeista. Se on painoonsa verrattuna arvokkaampaa kuin kulta.

Vihreää teetä voi hauduttaa yleensä 2-3 kertaa, kun taas hyvä oolong-tee kestää 5–6 haudutusta ja erittäin laadukas 6-7 haudutusta. Tämän takia oolong-teen juontiin on kehitetty erityinen gōngfū -teeseremonia. Teeseremoniassa käytetään hyvin pientä teekannua, jossa on paljon teelehtiä, joita haudutetaan monta kertaa.

Ensimmäinen Oolong tee

Wuyi oolong on varhaisin valmistettu musta oolong-tee. Teen valmistus aloitettiin n. 400 vuotta sitten. Sitä kutsuttiin aiemmin englanniksi Bohea -nimellä. Wuyi oolong tunnetaan myös nimellä WuYi Yan Cha, joka tarkoittaa kiveä kiinan kielellä.

Da Hong Pao teen uskotaan olevan myös ensimmäinen oolong tee. Legendan mukaan keisarin äidin ollessa kipeänä hänelle tarjoittiin Da Hong Pao teetä. Juotuaan teen äiti parani ja kiitokseksi keisari lähetti ison punaisen viittansa suojelemaan pensaita joista kyseinen tee oli valmistettu. Tee nimettiin sitten Da Hong Paoksi (Iso Punainen Viitta).

Maku

Oolong-teen maku on yleisesti on hiukan käynyt ja puolittain hapettunut, sen maku on mustan ja vihreän teen väliltä. Kun vihreä tee on noin 0% hapetettua ja musta tee jopa 100% hapetettua, voi oolongin hapetustaso vaihdella 8–85% välillä. Tämä tekee oolong-teestä erittäin monimuotoisen teeluokan, josta jokainen varmasti löytää itselleen mieluisen teelaadun.

Oolongin annetaan hapettua yleensä noin 2–3 päivää. Sen jälkeen teelehdet paahdetaan. Paahtotaso vaihtelee hyvin kevyestä hyvin tummaan paahtoon. Miedosti hapetetut oolongit tapaavat olla kevyesti paahdettuja ja tummemmat oolongit vahvasti paahdettuja.

Myös teepensaan kasvatusalue voi vaikuttaa lehtien makuun. Esimerkiksi Wuyi oolong-teen kasvattaminen kivisessä maastossa antaa sille selvästi tummemman ja hedelmäisen maun kuin muissa oolong-teissä. Usein Wuyissa sanotaan olevan myös tiettyä mineraalisuutta tai ”kiven makua”. Makuero johtuu teen korkeammasta hapettumisesta.

Oolongin terveysvaikutukset

Oolong-tee voi nopeuttaa aineenvaihduntaa, alentaa kolesterolia, auttaa ruuansulatusta, tasoittaa verensokeria, vahvistaa vastustuskykyä ja vähentää hampaiden reikiintymistä sekä parantaa ihon ja hiusten kuntoa. Koska oolong-tee sisältää kofeiinia, suositellaan sitä juotavaksi vain kaksi kupillista päivässä.

Viime aikoina on myös saatu näyttöä siitä, että oolong sekä muut teelaadut voivat säädellä elimistön mikrobitasapainoa. Suoliston mikrobikannan epätasapainon epäillään vaikuttavan ylipainoon, ruoansulatusongelmiin ja jopa mielialaan. Säännöllinen teenjuonti voi siis vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen terveyteen!


Liity Chayan uutiskirjelistalle!

Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!

Emme spämmää turhilla mainosviesteillä, vaan jaamme aidosti kiinnostavaa ja asiantuntevaa materiaalia sopivin väliajoin. Lisäksi saat tietysti myös ainoastaan tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia. Liity nyt lukijoidemme joukkoon!

Uutiskirjeen tilauslomake

Valitse aiheet, joista olet kiinnostunut:
Chaya Teekauppa/Got Cha Import käyttää tähän lomakkeeseen merkittyjä tietoja markkinointiin ja tiedottaakseen tärkeistä päivityksistä. Vahvista alla, että haluat liittää sähköpostisi uutiskirjelistallemme.
Voit perua uutiskirjetilauksen milloin tahansa klikkaamalla minkä tahansa lähettämämme sähköpostin alaosaan liitettyä linkkiä. Vaihtoehtoisesti voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla: asiakaspalvelu@chaya.fi. Käsittelemme tietojasi turvallisesti ja vastuullisesti. Lue lisää tietoturvakäytännöistämme verkkosivuiltamme. Klikkaamalla alla olevaa painiketta suostut, että käsitellä tietojasi tässä kuvatulla tavalla.
Käytämme MailChimp-järjestelmää uutiskirjeidemme lähettämiseksi. Klikkaamalla alla olevaa painiketta, vahvistat että tilaat uutiskirjeen. Yllä syötetyt tiedot käsitellään MailChimp-järjestelmässä, jotta voimme lisätä sähköpostisi uutiskirjelistallemme.

Tags

  • oolong

Artikkelien selaus

Ecuadorilainen kahvi
Teen loputtomat mahdollisuudet: Teetuokion uusi kirjoittaja esittäytyy!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi