• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yerba Mate, Yleinen, Yrtti  /  13.11.2017

Yerba Mate – Piristävä vaihtoehto kahville

by Matias

Yerba Maté on eteläamerikkalainen kofeiinia sisältävä yrttihauduke. Maté on saavuttanut suurta suosiota terveellisempänä vaihtoehtona kahville.

yerba maté pullokurpitsa

Piristävä ja terveellinen Yerba Maté

Maté sisältää kahvin tavoin kofeiinia, joten se ei ole paras vaihtoehto kokonaan kofeiinista eroon pyrkiville, mutta se on varmasti terveellisempää kuin kahvi.

  • Yerba Maté sisältää enemmän antioksidanttisia polyfenoleita kuin kahvi ja jopa enemmän kuin jotkin teelaadut.
  • Maté sisältää runsaasti vitamiineja sekä hivenaineita.
  • Sisältää kofeiinia sekä muita kofeiinin kaltaisia piristäviä aineita.
  • Tutkimusten mukaan yerba maté voi kohentaa mielialaa ja auttaa masennukseen.

yerba maten hauduttaminen kalebassissa

Haudutetaan kurpitsassa

Matéa haudutetaan perinteisesti kurpitsasta kaiverretussa pienessä pullossa, jota kutsutaan kalebassiksi. Juomiseen tarvitaan myös metallinen pilli eli bombilla.

Yerba Maté valmistetaan näin:

  1.  Täytä kurpitsa noin matélla niin, että kolmasosa tilavuudesta täyttyy.
  2. Pidä kalebassia vinossa ja taputtele sitä varovasti, jotta maté kasaantuu toiselle sivulle ja lehtiin muodostuu ”kolo” lähelle pohjaa.
  3. Aseta pilli koloon kalebassin pohjalle.
  4. Kaada koloon hieman kuumaa noin 70-80C vettä, jotta lehtimateriaali kostuu.
  5. Lisää vettä niin, että veden pinta jää hieman matén alapuolelle. Siemaile haudutus varovasti pillistä.
  6. Voit lisätä vettä pulloon noin 4-5 kertaa.

Yerba Matén maku on melko voimakkaan yrttimäinen, mausteinen ja jopa tupakkainen. Makuun tottuu nopeasti ja pullokurpitsan puinen maku pehmentää matén makua.

Käyttämättömissä kalebasseissa on usein hieman epämiellyttävä maku ja se tekee matésta mautonta. Uudet pullokurpitsat täytyykin ”ajaa sisään” ennen kun ne alkavat hauduttaa kunnollista matéa. Kurpitsan voi yksinkertaisesti täyttää matélla ja kuumalla vedellä sekä jättää sen hautumaan. Kurpitsa imee itseensä yerban makua pikkuhiljaa ja siinä haudutetun matén maku muuttuu.

Huom. Anna kalebassin kuivua aina käytön jälkeen ettei se pääse homehtumaan!

Nautitaan seurassa

Perinteisesti Yerba Maté nautitaan aina yhdessä ystävien kanssa. Kukin juo vuorollaan yhden haudutuksen ja ennen kun kalebassi ojennetaan seuraavalle juojalle, se täytetään kuumalla vedellä.

Matén ydinalueilla Brasiliassa ja muualla Etelä-Amerikassa tähän yhdessä juomiseen sisältyy omat kirjoittamattomat sääntönsä. Ylensä yksi henkilö toimii pullokurpitsan täyttäjänä ja juo aina ensimmäisen haudutuksen. Kun muut juojat ovat juoneet pullon tyhjäksi, he ojentavat sen takaisin seremoniamestarille, joka täyttää kalebassin uudelleen ja ojentaa sen seuraavalle henkilölle.

Uudet Yerba Maté -tuotteet -15%!

yerba-mate-kalabassi

Valikoimaamme on saapunut runsaasti uusia kalebasseja, bombilla-pillejä sekä tietysti taidokkaasti tuotettua korkealaatuista yerba matéa!

Nyt uudet sekä kaikki muutkin maté-tuotteet -15% tarjoushintaan!

Tutustu valikoimaan ja tilaa!

 

 

Tags

  • yerba mate

Artikkelien selaus

Elefantti-tee: Chun Ming Xin Xiang 2013 Puerh
Persoonalliset Joululahjat teestä – Valmista itse!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi