Teevälineistä puhuttaessa yksi materiaali nousee välttämättömästi toisten yläpuolelle. Kyse on yixing-savesta, jota kaivetaan Yixingin kaupungin alueelta Kiinan itärannikolta.
Yixing-savi on ainutlaatuista kiinalaisten savilaatujen joukossa korkean rautapitoisuudensa vuoksi. Rauta tekee savesta kestävää, jonka vuoksi yixingin raakasavea on helppo muotoilla moniin kauniisiin muotoihin. Rautapitoisuutensa vuoksi savi myös kutistuu normaalia vähemmän savea poltettaessa, joka tekee kannun ja kannen sovittamisesta helpompaa.
Maasta teekannuksi
Yixingin savea on käytetty keramiikan valmistamiseen viimeistään Song-dynastiasta (960-1279) saakka. Nämä varhaiset esineet eivät välttämättä liittyneet teen valmistamiseen. Varhaisimmat todisteet yixing-teekannujen valmistamisesta ajoittuva 1400-luvulle, jolloin Kiina siirtyi maljassa vispatusta jauhetusta teestä irtoteehen.
Vuorten sisuksista kaivettu raakasavi on liian kovaa muotoiltavaksi sellaisenaan. Siksi savi jauhetaan hienoksi jauheeksi ja siihen sekoitetaan hieman vettä oikeanlaisen massan valmistamiseksi. Toisinaan tämän massan annetaan ikääntyä jopa vuosikymmenien ajan ennen teekannujen valmistamista.
Yixingin savi on useimmiten purppuran-ruskean väristä, jonka vuoksi sitä kutsutaan myös zhishaki tai ziniksi (kirjaimellisti purppura hiekka). Maaperästä löytyy kuitenkin myös harvinaisempia erivärisiä savilaatuja. Näistä tunnetuin on zhuni, josta valmistetaan kauniita punaisia teekannuja. Zhuni on näinä päivinä hyvin harvinaista ja kallista, jotkut epäilevät myös todellisen zhunin olevan kaivettu loppuun Yixingin vuorilta.
Sekoittamalla saveen erilaisia mineraaleja teekannuista voidaan tehdä myös monia erilaisia värejä. Parhaasta savimateriaalista valmistetut kannut ovat kuitenkin harvoin värjättyjä, sillä niiden väri on kaunis sellaisenaan.
Miksi yixing-savi sopii teekannujen valmistamiseen?
Yixing-teekannuja pidetään yleisesti parhaana materiaalina teekannujen valmistamiseen. Tämä maine ei ole turhaan ansaittu, sillä yixing savi omaa monta ainutlaatuista piirrettä.
- savi ei sisällä lyijyä tai muita myrkyllisiä aineita
- teekannu imee itseensä vain vähän vettä, eikä siksi vääristä teen makua
- saven ainutlaatuinen huokoinen koostumus pitää lämpöä hyvin ja kestää nopeita lämpötilan vaihteluita
Teekannujen todellinen viehätys piilee sen huokosissa. Savi imee itseensä pienen määrän teetä jokaisesta haudutuksesta ja omaksuu ajan kanssa siinä uutetun teen maun itseensä. Vuosien mittaan haudutetun teen sisältämät öljyt uuttuvat pikkuhiljaa kauttaaltaan saveen ja antavat sille ainutlaatuisen kauniin kiillon. Toisinaan antiikkisia teekannuja väärennetään luomalla uuteen teekannuun keinotekoinen kiilto esimerkiksi kengänkiillotteella.
Yixing savia voidaan jaotella moneen eri luokkaan niiden ominaisuuksien mukaan. Lisäksi teekannun muoto, ikä, valmistaja ja valmistustapa määrittävät sen arvoa. Ostaessasi teekannua on siksi parasta puhua myyjälle, joka tuntee tuotteensa. Varsinkin vanhoja teekannuja ostettassa kannattaa olla hyvin varovainen, sillä niitä väärennetään usein.