• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yleinen  /  11.9.2015

Yixing-teekannujen vaikutus teen makuun

by Matias

yixing

Kiinassa on jo vuosisatojen ajan tiedetty yixing-savesta valmistettujen teekannujen hauduttavan parasta teetä. Yixing-kannut myös paranevat iätessään, jonka vuoksi niistä on muodostunut arvokas keräilykohde teenjuojille.

Yixing-kannujen salaisuus piilee saven mineraalikoostumuksessa. Kannujen savi sisältää runsaasti rautaoksidia sekä pienemmässä määrin muun muassa kalsiumoksidia sekä titaanioksidia. Nämä aineet toimivat tehokkaina katalyytteinä niin sanotussa hapetus-pelkistysreaktiossa.

Hapetus on tärkeä reaktio teen, erityisesti mustan teen ja oolongin, prosessoinnissa. Hapettaminen saadaan aikaan rikkomalla teelehtien rakennetta hienoisesti, jolloin lehtien entsyymit hapen kanssa alkavat hapettamaan lehtien polyfenoleita. Kun haluttu hapettumistaso on saavutettu, lehdet paistetaan hetkellisesti korkeassa lämpötilassa entsyymien toiminnan pysäyttämiseksi.

Hapettuminen ei kuitenkaan lopu teelehtien prosessointiin. Haudutettu tee sisältää runsaasti aromaattisia alkoholia, aldehydejä sekä muita aromaattisia ainesosia, jotka itsekin altistuvat hapettumis-pelkistymisreaktiolle. Voit huomata teen hapettumisreaktion jättämällä kupin vihreää tai valkoista teetä seisomaan muutamaksi tunniksi huoneen lämmössä. Pikkuhiljaa teen vihertävä väri tummenee hapettumisen edetessä.

Teen hautuessa yixing-kannussa lehtien ainesosat pääsevät hetkellisesti kosketuksiin saven mineraalien kanssa, mikä antaa haudutukseen ainutlaatuisen kosketuksen. Voit verrata savikannussa ja lasitetussa posliinikannussa tai lasikannussa haudutettua teetä huomataksesi saven vaikutuksen haudutuksen makuun ja tuoksuun.

Parasta yixing-kannuissa on se, että ajan myötä niissä haudutettu tee uuttuu huokoiseen saveen. Siksi jokainen teekannussa haudutettu tee antaa oman kosketuksensa kaikkiin seuraaviin haudutuksiin.

Tags

  • teekannu
  • yixing

Artikkelien selaus

Adaptogeeninen tee
Kolme eri ruusuteetä

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi