Normaalisti teetä olisi parasta haudutaa teekannussa, etenkin savisessa kannussa. Savi vaikuttaa hienovaraisesti teen makuun ja antaa parhaan tuloksen yhdistettynä oikeanlaiseen siroon ja laakeaan teekuppiin.
Monelle teekannu on kuitenkin sijoitus, jota he eivät ole vielä valmiita tekemään. Saviset teekannut ovat myös niin hauraita, ettei niitä voi kuljettaa mukana. Mitä siis tehdä, kun tekee mieli teetä mutta teevälineitä ei ole saatavilla?
Vaarihaudutus
Yksinkertaisin ja todennäköisesti yksin vanhimmista tavoista hauduttaa teetä vaatii vain kupin, vettä ja teelehtiä. Muuta ei tarvita.
Tätä haudutustapaa kutsutaan leikitellen ”vaarityyliksi” (grandpa style), koska se on yksinkertaisuutensa vuoksi suosittu haudutustapa Kiinassa, jossa voi yhä nähdä vanhemman sukupolven edustajia hörppimässä teetä mukista.
Vaarityylinen haudutustapa sopii erityisesti oolong teelle, joka ei kitkeröidy helposti, mutta sitä voi käyttää myös muiden teelaatujen kanssa. Esimerkiksi vihreää teetä haudutetaan usein tähän tyyliin.
Näin haudutat teetä
Tarvitset nämä tarvikkeet:
- Muki tai kuumaa kestävä lasi, mieluiten korkea kuin laakea
- Kuumaa vettä
- Teelehtiä
- Lisää hyppysellinen teelehtiä mukiin. Oikean määrän oppii harjoittelemalla, mutta muista että palloiksi kierrettyjä lehtiä tarvitsee käyttää vähemmän.
- Kaada kuumaa vettä päälle. Oolongille ja mustalle teelle sopii juuri kiehahtanut vesi. Vihreälle teelle pitää käyttää hieman viileämpää vettä.
- Anna teen hautua hetki. Nesteen väri alkaa vaihtua kun tee hautuu.
- Hörpi!
- Kun tee alkaa maistua kitkerältä, usein kun neste laskee noin mukin/lasin puoliväliin, täytä kuppi jälleen vedellä ja voit jatkaa juomista.
Vaarityyliin parhaiten sopivat teelaadut, esimerkiksi pallomaiset oolongit tai kokolehtiset vihreät teet, painuvat pohjalle, jolloin teetä on helppo juoda. Muutoin saatat joutua hörppimään teetä hampaiden läpi, jottei suu täyty lehdistä.