• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Kiinalainen vihreä tee, Yleinen  /  13.9.2016

Yksinkertaisin tapa hauduttaa teetä

by Matias

helpoin tapa hauduttaa teetä

Normaalisti teetä olisi parasta haudutaa teekannussa, etenkin savisessa kannussa. Savi vaikuttaa hienovaraisesti teen makuun ja antaa parhaan tuloksen yhdistettynä oikeanlaiseen siroon ja laakeaan teekuppiin.

Monelle teekannu on kuitenkin sijoitus, jota he eivät ole vielä valmiita tekemään. Saviset teekannut ovat myös niin hauraita, ettei niitä voi kuljettaa mukana. Mitä siis tehdä, kun tekee mieli teetä mutta teevälineitä ei ole saatavilla?

Vaarihaudutus

Yksinkertaisin ja todennäköisesti yksin vanhimmista tavoista hauduttaa teetä vaatii vain kupin, vettä ja teelehtiä. Muuta ei tarvita.

Tätä haudutustapaa kutsutaan leikitellen ”vaarityyliksi” (grandpa style), koska se on yksinkertaisuutensa vuoksi suosittu haudutustapa Kiinassa, jossa voi yhä nähdä vanhemman sukupolven edustajia hörppimässä teetä mukista.

Vaarityylinen haudutustapa sopii erityisesti oolong teelle, joka ei kitkeröidy helposti, mutta sitä voi käyttää myös muiden teelaatujen kanssa. Esimerkiksi vihreää teetä haudutetaan usein tähän tyyliin.

Näin haudutat teetä

Tarvitset nämä tarvikkeet:

  • Muki tai kuumaa kestävä lasi, mieluiten korkea kuin laakea
  • Kuumaa vettä
  • Teelehtiä
  1. Lisää hyppysellinen teelehtiä mukiin. Oikean määrän oppii harjoittelemalla, mutta muista että palloiksi kierrettyjä lehtiä tarvitsee käyttää vähemmän.
  2. Kaada kuumaa vettä päälle. Oolongille ja mustalle teelle sopii juuri kiehahtanut vesi. Vihreälle teelle pitää käyttää hieman viileämpää vettä.
  3. Anna teen hautua hetki. Nesteen väri alkaa vaihtua kun tee hautuu.
  4. Hörpi!
  5. Kun tee alkaa maistua kitkerältä, usein kun neste laskee noin mukin/lasin puoliväliin, täytä kuppi jälleen vedellä ja voit jatkaa juomista.

Vaarityyliin parhaiten sopivat teelaadut, esimerkiksi pallomaiset oolongit tai kokolehtiset vihreät teet, painuvat pohjalle, jolloin teetä on helppo juoda. Muutoin saatat joutua hörppimään teetä hampaiden läpi, jottei suu täyty lehdistä.

Tags

  • irtotee
  • teekuppi
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen valmistaminen

Artikkelien selaus

Jin Xuan – teerunoutta
Teessä ei ole kyse vain mausta

Avainsanat

  • elementti
  • fermentaatio
  • gongfu
  • hauduttaminen
  • haudutus
  • historia
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kitkerä
  • kofeiiniton
  • matcha
  • maustamaton musta tee
  • maustettu tee
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • puhdistaminen
  • sencha
  • shincha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teearvio
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen historia
  • teen maustaminen
  • teeväline
  • teevälineet
  • terveysvaikutukset
  • vesi
  • Vihreä tee
  • yerba mate

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Hurmaava jasmiini: Kuinka aito jasmiinitee valmistetaan?
  • Teen loputtomat mahdollisuudet: Teetuokion uusi kirjoittaja esittäytyy!
  • Wuyi Yan Cha – Korkealaatuinen tumma oolong-tee
  • Ecuadorilainen kahvi
  • Miksi irtotee on pussiteetä parempaa? Katso 3 hyvää syytä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi